Ceny nemovitostí na Slovensku klesají

TNBiz, 14.6.2009
Mediafax

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Ceny nemovitostí klesají po celém Slovensku. Uvedl to v neděli server sme.sk.

"Od začátku krize je tento pokles nejvýraznější zejména v košickém, bratislavským a prešovským regionu," uvedl Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank. Nyní jsou v kurzu starší byty s menší rozlohou, protože jejich cena je příznivá. "U novostaveb nastává spíše stagnace nebo jen mírný pokles," tvrdí Dereník. V praxi to znamená, že krize upravila ceny v regionech na obraz průměru Slovenska.

Přesto, že starší byty jsou v kurzu, klesání jejich cen je na ústupu. "Prodávající, kteří byli nuceni nemovitost prodat, ji už prodali. Ceny starších nemovitostí dosahují své dno a prodávající nejsou ochotni, případně nemají možnost dále ceny výrazně snižovat, " sdělil Andrej Džurňák, šéf Centra bydlení Tatra banky. To je důvod, proč lidé s prodejem otálejí." Vzhledem k postupné stabilizaci cen starších nemovitostí se otevírá prostor pro oživení trhu s realitami, " dodal Džurňák.

Z trhu se nevytratil zájem o koupi nemovitosti, spíše se přidala nejistota lidí v budoucí příjem. "Zatímco před rokem klienti měli jistotu pravidelného příjmu a neváhali investovat do koupě nemovitosti a požádat banku o hypoteční úvěr se splatností několik desítek let, dnes už tuto jistotu nemají," uvedl Andrej Džurňák.

Lidi při rozhodování ovlivňuje nárůst nezaměstnanosti i zpřísnění podmínek pro získání úvěru. "Stejně i vyčkávání domácností na zvrat v sestupném trendu," vysvětlil analytik UniCredit Bank Dereník. "Nepředpokládáme, že se pokles cen v následujících měsících zvrátí," dodal.

To, že se pokles cen nemovitostí obecně nezastaví v následujících měsících, předpokládá i Slovenská spořitelna.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality