E15: Zateplování se zaseklo

TNBiz, 17.6.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Program Zelená úsporám, v němž v příštích čtyřech letech rozdělí stát zhruba 25 miliard korun, se stále nerozjel. Zájemce o dotace na zateplení domu či ekologické topení odrazuje příliš složité schvalování žádostí, nadměrnou byrokracii kritizují i stavební firmy, uvádí středeční vydání deníku E15.

Téměř dva měsíce po slavnostním spuštění programu se na fondu podle informací deníku E15 sešlo pouhých jedenáct žádostí. Schválená zatím nebyla žádná. Ministerstvo životního prostředí se proto v nejbližších měsících bude programem znovu zabývat a připouští jeho změny. „Pan ministr se chce seznámit s výhradami žadatelů i stavebních firem,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Podle jeho slov by případné změny programu zcela jistě schvalovala tato vláda. Žadatelé by se tedy případného zmírnění podmínek pro čerpání peněz mohli dočkat nejpozději na podzim.

Na změny podmínek pro udělení dotací tlačí především stavební firmy. Zájemcům o dotace podle nich vadí především povinnost provést zateplení nejméně ve třech úrovních. „Kompletní zateplení rodinného domu, výměna oken a dveří, vyjde nejméně na 300 až 500 tisíc korun. Není to levná záležitost, což zájemce odrazuje,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle jeho slov svaz tlačí především na zrušení této podmínky, aby lidé mohli čerpat peníze třeba jen na výměnu oken bez nutnosti investovat do dalších úspor. „Myslím, že už tomu na fondu rozumí a od této podmínky začínají ustupovat,“ uvedl Matyáš.

Problém je i u bank. Úvěry na financování programu Zelená úsporám zatím poskytuje jen Česká spořitelna, a to od včerejška. Spořitelna přitom předpokládá, že první žádosti o úvěr schválí do dvou měsíců. Další dvě banky začnou poskytovat půjčky na úspory až na konci měsíce, Komerční banka oznámila, že chce zahájit přijímání žádostí počátkem července.

„Program je teprve na začátku. Teprve teď se do financování programu zapojují banky, takže počet žádostí bude určitě narůstat,“ tvrdí Michal Uryč, který má na Státním fondu životního prostředí program na starosti.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma