Poslanci odmítli povolit cizincům nákup nemovitostí k bydlení

TNBiz, 19.6.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna v pátek zamítla novelu devizového zákona, který měl umožnit cizincům nákup nemovitostí k bydlení. Zákon ve třetím čtení odmítli hlavně poslanci ČSSD a KSČM.

Zákon bylo potřeba novelizovat kvůli uplynutí tzv. přechodného období, v rámci kterého byli občané z ostatních států EU omezeni v nákupu nemovitostí v České republice. To skončilo už 1. května tohoto roku.

"V případě neprovedení implementace práva Evropské unie do devizového zákona by došlo k porušení závazků vyplývajících pro Českou republiku z jejího členství v Evropské unii. V takovém případě by České republice hrozila možnost finančních dopadů jak při podání individuálních žalob jednotlivými osobami o náhradu škody vzniklé v důsledku rozporu vnitrostátní právní úpravy s právem Evropských společenství, tak i na základě rozhodnutí Soudního dvora ES v řízení z podnětu Evropské komise pro rozpor české právní úpravy s podmínkami přechodných období, tedy s primárním právem EU," uvádí se v důvodové zprávě novely devizového zákona.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality