Propad cen nemovitostí se zastavil, na další snižování cen se sázet nedá

TNBiz, 1.7.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poptávka po bytech, rodinných domcích a pozemcích se v polovině letošního roku drží na číslech srovnatelných s rokem 2006, odborníci však varují, že ceny bydlení už dále klesat nebudou. Ve středu to uvedla realitní kancelář AAAByty.cz.

Byty v kvalitní lokalitě a v dobrém stavu si drží své ceny na stabilní úrovni a zastavil se i propad cen panelových bytů. Rodinných domků a pozemků se změny ceny dotkly nejméně.

„Do konce letošního roku očekáváme u všech nemovitostí po celé České republice už v průměru stagnaci. Zájem je především o nepředražené nemovitosti tedy ty, u kterých si majitelé uvědomili, že za ceny platné během loňského a předloňského boomu se dnes prodat nedají,“ uvedl ředitel realitní kanceláře AAAByty.cz Aleš Budín.

Nový trend však od počátku roku nastal podle něho u novostaveb. „Poptávku zaznamenáváme u projektů po kolaudaci s možností okamžitého nastěhování. Takzvané papírové projekty tedy novostavby před prvním výkopem aktuálně důvěru zákazníků nemají. Klienti jsou k míře potenciálního rizika citlivější,“ popsal situaci na trhu Budín.

Nejdůležitější při výběru bydlení zůstává napříč celou Českou republikou lokalita. U rodinných domků je dokonce důležitější než cena. Nezměnila se ani dispoziční očekávání. Mladí lidé chtějí především startovací byty do 50 metrů čtverečních s bezproblémovou dostupností do centra měst. Zájem o větší byty především v cihlové zástavbě mají rodiny s malými dětmi. Poptávka po větších panelových bytech klesla na minimum.

Za poslední tři měsíce se však změnil přístup prodávajících. „Ve druhém čtvrtletí jsme konečně zaregistrovali ochotu majitelů reagovat na současnou situaci na trhu. Prodávající pochopili, že když soused prodal vedlejší garsonku minulý rok za milion korun, neznamená to, že letos za ni také on dostane stejnou cenu. Pokles cen opět dostal nemovitosti do centra zájmu poptávajících. Dnes už zase platí, že kdo nenadsazuje ceny, prodá,“ zdůraznil Budín.

Nejmenší změny se týkají rodinných domků a pozemků. Ceny v případě horší lokality spadly jen o minimum a v dobrých lokalitách šly dokonce nahoru. Poptávka je díky relativně jistější investici stále vysoká. Kupující však kladou daleko větší důraz na zateplení a další možné energetické úspory.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality