Objem pronajatých průmyslových ploch propadl o 64 procent

TNBiz, 14.7.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Objem pronajatých průmyslových ploch propadl ve druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně o 64 procenta. Vyplývá to z úterní zprávy mezinárodní poradenské společnosti DTZ Logistics Market Update.

„Český trh s logistickými nemovitostmi v druhém čtvrtletí charakterizuje nízká poptávka, zvyšující se neobsazenost a klesající úroveň nájemného. Větší podíl poptávek přichází od firem uvažujících o přestěhování do nových moderních prostor a využití výhodných podmínek k uzavření nájemních smluv,“ uvedla DTZ ve své zprávě. Ve druhém čtvrtletí tak představovalo stěhování do nových prostor 20 procent realizované poptávky.

Podle DTZ bylo od dubna do června v ČR dokončeno na 180 000 m2 nových skladových prostor, což zvýšilo neobsazenost na téměř 17 procent. „V dalším období bude vlivem zastavení spekulativní výstavby docházet k postupnému poklesu poptávka by měla převýšit objem dokončených nemovitostí,“ doplňuje Martin Šumera z DTZ, podle nějž je a bude pro trh průmyslových nemovitostí příznačné stěhování nájemců do nových projektů. Ty nabízejí stejné či ještě lepší finanční a technické podmínky ve srovnání s těmi staršími.

Na konci června dosáhla nabídka moderních skladových prostor v České republice téměř 3,5 milionu čtverečních metrů. Ve 2. čtvrtletí k tomu přispěly především projekty VGP Park Horní Počernice (přes 77 000 m2), CTPark Pohořelice PO4 (31 181 m2), VGP Park Olomouc (16 400 m2) anebo CTPark Brno South SA1 (14 500 m2). Aktuálně je rozestavených přibližně 55 000 m2 s perspektivou dokončení 40 000 m2 do konce letošního roku. Téměř 80 procent z tohoto objemu má však předem známého nájemce.

Nejvíce nájemních smluv z celkem 86 200 m2 uzavřely firmy v projektech VGP (34 procent), následovány developerem Panattoni (21 procent). Největší transakci uzavřela stavební firma Outulný Group s DHL (14 680 m2). Největší zájem nájemci projevují o projekty v Praze a jejím okolí. „Očekáváme, že letos budou uzavřeny nájemní smlouvy na celkem 250 000 m2. Oproti loňskému roku s téměř 720 000 m2 nebo roku 2007 s téměř 1 milionem pronajatých čtverečních metrů jde o razantní propad. Citelný je pokles zájmu o výrobní haly. V segmentu logistiky převažuje poptávka ze strany konečných uživatelů nad poskytovateli logistických služeb (3PL),“ komentuje výhled Martin Šumera.

Nejvyšší nájemné klesá a aktuálně se pohybuje kolem 3,6 4,3 eur za metr čtverečný na měsíc v závislosti na lokalitě. V druhé polovině roku se podle DTZ očekává stabilizace nájemného.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality