Průzkum: Krize zpomalila boom obnovitelných zdrojů energie

TNBiz, 14.7.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejatraktivnější zemí pro investice do obnovitelných zdrojů jsou USA; fúze a akvizice v energetickém sektoru kvůli krizi zpomalí. Vyplývá to z výzkumu společnosti KPMG mezi 200 manažery z tohoto sektoru z celého světa zveřejněného v úterý.

Naprostá většina dotazovaných vrcholových manažerů (78 procent) z energetického sektoru považuje projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie za ekonomicky životaschopné. „Evropská unie si jako cíl do roku 2020 stanovila zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v rámci celkové energetické spotřeby na 20 procent. Finanční krize ale rozvoj projektů obnovitelných zdrojů energie zpomalí,“ řekl Otakar Hora, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za oblast energetiky.

Přes 60 procent respondentů si myslí, že větrné a solární zdroje vzrostou letos o více než pět procent. 38 procent věří, že stejným tempem poroste sektor větrných elektráren umístěných na moři.

Více než dvě pětiny oslovených (44 procent) si myslí, že konference v Kodani (následník Kjóta) přinese průlom pro obnovitelné zdroje a povede ke zvýšení investic. Opačný názor zastává 18 procent dotázaných.

Pokud jde o investice v této oblasti, nejpřitažlivější zemí jsou z hlediska investorů Spojené státy, kde by chtělo investovat 42 procent respondentů. Důvodem jsou vládní stimuly do životního prostředí. Jako druhou nejoblíbenější zemi s odstupem označili Indii (24 procent). Následují Čína a Kanada (22, respektive 21 procent).

Americká politická prohlášení o podpoře tzv. zelené iniciativy oživila další mezinárodní závazky, což mělo výrazný vliv na celosvětový energetický průmysl. 63 procent respondentů je přesvědčeno, že finanční podpora bude dále narůstat. Téměř 81 procent evropských respondentů věří, že americký prezident Barack Obama své závazky k životnímu prostředí splní. Američané jsou o poznání skeptičtější, o tomtéž je přesvědčeno jen 51 procent tamních manažerů z energetického sektoru.

V důsledku ekonomické recese, která zasáhla tento sektor velmi silně, je zřejmě přinejmenším v krátkodobém horizontu konec s mnohamiliardovými obchody. Myslí si to 80 procent dotázaných. Navíc pouze 24 procent respondentů uvedlo, že se jejich společnost chystá v nejbližších dvanácti měsících investovat do fúzí a akvizic v této oblasti více než 100 milionů dolarů. Vloni to bylo 39 procent.

Profitovat z nynější situace budou hlavně velké energetické firmy, protože nedostatek vlastních silných zdrojů financování staví menší společnosti do nevýhodné pozice. Podle 70 procent respondentů z menších společností (roční tržby pod 500 milionů dolarů) je financování v porovnání s uplynulým rokem těžší. Stejný názor zastává jen 57 procent respondentů z velkých společností (tržby nad 10 miliard dolarů).

Dotazovaní manažeři předpověděli, že poklesne aktivita hedgeových fondů, infrastrukturních fondů a společností private equity. Ti, kteří jsou schopni zajistit si dostatečné vlastní zdroje financování (jako v případě velkých dodavatelů energie), jsou tak ve velmi dobré pozici získat výhodné obchody.

58 procent dotázaných se letos chystá utratit za fúze a akvizice méně než 50 milionů dolarů. Stejný počet pak chystá kvůli ekonomické recesi významné snížení plánovaných nebo probíhajících projektů.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika