Ceny kanceláří dál padají

TNBiz, 10.8.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ani nejrůznější slevy a pobídky nedokáží zastavit propad zájmu o komerční nemovitosti. Podle nejnovější studie britské Royal Institution of Chartered Surveyors poklesly ceny nájmů v letošním druhém čtvrtletí nejvíc za uplynulých pět let, uvádí pondělní vydání deníku E15.

A také vyhlídky do nejbližší budoucnosti zůstávají pesimistické. Nic na tom zatím nemění první nesmělé náznaky ekonomického oživení.

Praha si v celoevropském srovnání sice nevede nejhůř, ale i na zdejším trhu ceny padají, byť pomalejším tempem. V uplynulém čtvrtletí nájemné moderních kanceláří kleslo podle výpočtů mezinárodní poradenské společnosti King Sturge o 4,3 procenta ve srovnání s prvními měsíci letošního roku. „Snížení není plošné, vždy závisí na lokalitě a kvalitě budovy. Skokový propad, jaký zažily v uplynulých dvanácti měsících například trhy ve Varšavě a Moskvě, neočekáváme,“ míní Pavla Marková z King Sturge.

Zatímco nejvyšší nájemné kanceláří v centru Prahy je dlouhodobě mírně nad dvaceti eury za metr čtvereční, v centru Varšavy se loni v létě vyšplhalo až ke třiceti eurům. „Od té doby však kleslo o 27 procent,“ připomíná Marková. Vůbec nejvyšší meziroční pád, o 42 procent, zaznamenala Moskva. Jedinou evropskou metropolí, kde na jaře nájemné rostlo, byla bulharská Sofie.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality