LN: Mnoho českých hotelů nepřežije zimu

TNBiz, 27.8.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Průměrná obsazenost českých hotelů se pohybuje na samotné hranici rentability a řada z nich by nemusela přežít konec tohoto roku. Snaží se přilákat hosty i za cenu dumpingových cen, píší ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

"Kvůli nedostatku klientů jde nyní v současnosti nalézt ubytování v pražských čtyřhvězdičkových hotelech ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní od 30 eur (762 korun) za noc. V nejluxusnějším pětihvězdičkovém hotelu můžete ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní přespat za neuvěřitelných 55 eur (zhruba 1400 ) za noc," řekl Listu Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Celková vytíženost českých hotelů v první polovině letošního roku dosáhla 41,1 procenta. Nejvíce se přitom propadly pěti- a čtyřhvězdičkové hotely, kterým ubylo devět, respektive tři procenta hostů. "Naše asociace považuje podle dlouhodobých analýz za hranici rentability celoroční vytíženost 40 procent. Mnoho hotelů má velké problémy, a jestli to bude dále pokračovat, budou muset ukončovat svoji činnost," uvedl Okamura.

Podle generálního sekretáře Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka však hotely zatím přesto nesáhly k masívnímu propouštění a pouze zastavily nábor nových zaměstnanců na místě těch, kteří sami dobrovolně odešli. "Pokud by tato situace měla pokračovat dále, může pravděpodobně dojít i ke snižování stavu zaměstnanců," citují Lidové noviny Stárka.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality