E15: Nájemné pro firmy padá

TNBiz, 28.8.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Boj o klienty otřásá cenami nájemného v komerčních objektech. Nepotvrzují se tak předpovědi konzultantských firem, že podnikatelské nájmy neklesnou nebo se sníží jen mírně, uvádí páteční vydání deníku E15.

Podle zjištění E15 se pokles cen netýká jen nově uzavíraných či prodlužovaných nájemních smluv, ale i stávajících vztahů mezi majiteli a nájemníky. V řadě případů se smlouvy aktualizují ještě v průběhu trvání, třeba rok či dva před jejich skončením.

„Developer si chce pojistit přísun peněz a neriskovat, že si klient v mezidobí sežene jiné kanceláře za výhodnějších podmínek,“ vysvětluje Filip Rerko z oddělení zastupování nájemců v realitní společnosti King Sturge. Slevy na nájemném, na které jsou majitelé ochotni přistoupit, se pohybují v řádu jednotek až desítek procent. „Vyjednávali jsme s majitelem slevu deset procent na sedmdesátitisícovém nájmu za kancelář a sklad. Nakonec nám sám nabídl patnáct procent,“ říká manažerka pražské pobočky německé obchodní firmy, které proti loňsku klesly zakázky.

Ke slevám se ale dostanou i nájemci, kteří v potížích nejsou. Snížení v řádu procent aktuálně vyjednávají například banky či obchodní řetězce. „Proti loňsku se dají najít kvalitnější nabídky i lepší podmínky smluv. Při jednání s majiteli objektů se snažíme současnou situaci na trhu zohlednit,“ uvedl mluvčí prodejen potravin Žabka Jakub Kašpar.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality