Praha: hotely se mění. Zpět na byty

TNBiz, 2.9.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejdřív byty, pak hotel a teď znova byty. Takový osud čeká v lepším případě řadu nemovitostí v centru Prahy, píše ve středečním vydání Deník.

Turistů totiž jezdí do metropole čím dál méně a některé před lety přestavěné hotely začaly výrazně prodělávat. Jejich majitelé se tak rozhodli apartmány a pokoje změnit zpátky na byty. Podle odhadů ekonoma a analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka se část neprosperujících hotelů a penzionů pro hosty zavře již na podzim. "Kolik jich bude, se teprve ukáže. Je to ale logické vyústění toho, že od roku 1995 přibývaly hotely v Praze velkou rychlostí. V současné době je jich už kolem 560. A oproti jiným evropským metropolím jich Praha má o třetinu víc," řekl Deníku Beránek.

Podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj nemovitostí se majitelé ocitli v pasti. "Je logické, že se chtějí vrátit k původním účelům domu, teď jde ale o to, jestli se jim to podaří. K přestavbě na byty budou potřebovat řadu potvrzení a hlavně parkovací místa ke každému bytu. To však na mnohých místech nejde," uvedl Pácal. Řadě majitelů pak nezbude, než ubytování nabízet všemi možnými prostředky, aby si penzion alespoň vydělal na provoz a opravy nebo objekt zakonzervovat a čekat na lepší časy, píše Deník.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality