Město zvýší lidem v Havlíčkově Brodě nájemné o téměř polovinu

Mediafax

HAVLÍČKŮV BROD (MEDIAFAX) - O 42 procent zvýší od nového roku nájemné v městských bytech havlíčkobrodská radnice. Agenturu Mediafax o tom informoval místostarosta Čeněk Jůzl (KDU - ČSL).

"Cena za metr čtvereční vzroste ze současných necelých 35 korun na 49, 50. Radnice přistoupila k maximálnímu možnému zvýšení, protože investuje do modernizace činžovních domů. Dalším důvodem je, že regulovaný nájem ve městě je nižší než tržní," řekl místostarosta.

Lidé, kteří si po zdražení nebudou moci nájem dovolit, může radnice nabídnout menší byt. Město má menších bytů o velikosti jedna plus jedna, dva plus jedna k dispozici momentálně dostatek," uvedl Jůzl. Vyšší nájemné město v následujících čtyřech letech bude kompenzovat stomiliony korun, které investuje na zkvalitnění bydlení. "V současné době už domy mají plastová okna a dále se provádějí rekonstrukce rozvodů a střech," upozornil.

Město nyní vlastní více než 1300 bytů, ale po probíhající další vlně privatizace, jejich počet klesne na asi 900 bytů. Privatizovaných bytů se už zvyšování nájmu nebude týkat, stejně jako domu s pečovatelskou službou, kde i příští rok zůstane cena 16 korun za metr čtvereční. O průměrně 30 procent navyšují nájemné od roku 2010 také další města na Vysočině jako Jihlava, nebo Bystřice nad Pernštejnem.

Jaroslav Šnajdr, snajder@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hlavní zprávy z Deregulace nájmů