Nová iniciativa na pomoc firmám ke snížení nákladů v oblasti komerčního nájmu dnes odstartována ve střední Evropě – www.saverent.eu

Projekt inovativních služeb podpořen předními mezinárodními realitními společnostmi Jones Lang LaSalle, King Sturge a developerskou společností Quinlan Private Golub.

Praha, Česká republika, 15. září 2009  Nová iniciativa na pomoc ke snížení nákladů v oblasti komerčního nájmu, úspoře času a finančních prostředků byla dnes představena v Praze. Projekt je podpořen mezinárodními realitními společnostmi Jones Lang LaSalle, King Sturge a developerskou společností Quinlan Private Golub. Cílem je zdůraznit výjimečné příležitosti současného trhu a poukázat na možnosti úspor nákladů na nájemném v kancelářských prostorách. Jeden aspekt této inciativy, kterým je webová stránka (www.saverent.eu), předkládá různé modelové situace, které společnosti mohou prostudovat a následně z nich profitovat, včetně stimulačních a finančních nástrojů pro přemístění společností. Tyto nástroje umožňují přestěhování nájemců do nových, vysoce kvalitních prostor i při nulových nákladech.        


Představení iniciativy přichází současně se zprávou King Sturge a Jones Lang LaSalle, zastoupených Evou Lovětínskou a Tewfikem Sabongui, o současném trhu komerčních nemovitostí v České republice. Obě realitní společnosti během tiskové konference popsaly potenciální útlum nabídky/poptávky na trhu způsobené pozastavením kancelářských projektů oproti oživení leasingových aktivit, které povedou k nevyhnutelnému obratu situace na trhu.

Společnosti jsou v současné době upozorňovány a je jim doporučováno, aby se zabývaly střednědobými a dlouhodobými firemními strategiemi včetně požadavků na kancelářské prostory. Může to znít trochu nepohodlně vzhledem ke stávající situaci na trhu, ale to je důvod, proč developerské a realitní společnosti pracují společně velmi intenzivně, aby klientům a potenciálním nájemcům mohly nabídnout nájemní smlouvy ušité na míru, reflektující jejich požadavky. Věděli jste, že například někteří proaktivní developeři nabízejí velmi zajímavé bonusy, které umožňují přemístění společností prakticky zadarmo? Zahrnují např. minimální finanční náklady, nové kvalitní prostory a příznivé nájemní podmínky na dnešním trhu,” řekl Tewfik Sabongui, Managing Director, Jones Lang LaSalle.     

Eva Lovětínská, Associate Director, King Sturge, Head of Office Agency, souhlasí a dodává: „Možnosti ušetřit nájem existují, jak pro současnou nabídku kancelářských projektů, tak i pro připravované projekty se zajištěnými nájemci. Některé společnosti se smlouvám o budoucím pronájmu vyhýbají, ačkoliv pro to nemají logické důvody. S uzavřenou budoucí nájemní smlouvou společnosti mohou např. využít současných podmínek na trhu s dvouletým odkladem plnění. Pokud se podíváme na výhled trhu pro příští dva roky, myslím, že všichni budeme souhlasit s tím, že to bude velmi odlišná hra. Potenciální nedostatek nových komerčních prostor může způsobit nárůst cen, z čehož vyplývá, že zajištění budoucího nájmu nyní zaručí příznivé podmínky a kvalitní kancelářské prostory v příštích letech”.    

Nezávislý průzkum King Sturge a data z Prague Research Forum shrnují, že nabídka kancelářských prostor na konci II. čtvrtletí 2009 kategorie A a B v Praze dosahuje 2 614 000 m2. Nabídka nových prostor v roce 2009 by měla být 113 000 m2, oproti minulému roku, kdy nabídka dosahovala 330 000 m2, v roce 2007 175 000 m2 a v roce 2006 217 000 m2. Nicméně kancelářské projekty připravované pro rok 2010 dosahují 80 000 m2, což představuje více jak 50% pokles za stejné období v roce 2007.

Zpráva o kancelářském trhu od Jones Lang LaSalle uvádí, že míra neobsazenosti v nových kancelářských prostorách by měla poklesnout v důsledku očekávaného útlumu nabídky na trhu. Omezená nabídka nových prostor a stabilní trvající poptávka povedou v průběhu druhé poloviny roku 2009 a v roce 2010 k poklesu míry neobsazenosti, očekává se pozvolný růst nájemného a kvalitní projekty v osvědčených lokalitách získají na důležitosti a hodnotě. 

Základní myšlenka webové stránky saverent.eu je jednoduchá - cílí na úsporu nájemného pro potenciální nájemce, jejich času a finančních prostředků a to následujícím způsobem:

  • Úspora nájmu - Na trhu ve střední a východní Evropě je v současné době omezené množství komerčních prostor. Počet nových metrů čtverečních v průběhu roku 2009, 2010 a 2011 se výrazně sníží v důsledku omezení spekulativních projektů, nicméně s ohledem na stabilní úroveň poptávky s předpokladem mírného růstu poroste i cena nájemného za metr čtvereční. Tým SaveRent pečlivě monitoruje dostupné prostory, možnosti pronájmu a rozumí potřebám potenciálních nájemců, kdy je jim schopen nabídnout různá řešení garantující jistotu a minimalizovat riziko dnešního trhu. Nabídka týmu SaveRent poskytuje návod, jak klient může dosáhnout nulových nákladů na přemístění (pomocí zápočtu do nájemného a peněžního příspěvku), kvalitních kancelářských prostor s možností růstu (projekty s několika fázemi) a efektivnější nabídky nájmu. Všechny tyto aspekty klientovi pomohou k...    
  • Úspora času – Saverent.eu přináší četné odborné analýzy, což znamená, že relevantní analýzy trhu kancelářského sektoru jsou k dispozici na jednom místě. Tyto analýzy mohou být cennými informacemi pro ty, které zajímají úrovně cen v konkrétních lokalitách a dlouhodobý vývoj trhu. Saverent.eu také nabízí komplexní kalkulace. Stačí odpovědět na tři jednoduché otázky o velikosti stávajících prostor, počtu zaměstnanců a termínu stávajícího pronájmu, tým SaveRent zanalyzuje současné nabídky na trhu a poskytne řešení ušité na míru. Cílem je....
  • Úspora peněz - Toto je hlavní cíl iniciativy SaveRent. Tým SaveRent předloží klientům reálné možnosti na snížení nákladů pro přesídlení společnosti.  Společnosti si nemohou dovolit za stávající situace na trhu nevyužít možností ke zvýšení efektivnosti svých kancelářských prostor.

Developerská společnost Quinlan Private Golub, která iniciativu zaštituje, na závěr diskuze dodala následující:

Dnes je výročí kolapsu Lehmann´s Brothers,” prohlásil Guy Speir, Leasing & Marketing Director, Quinlan Private Golub a pokračoval: „zdá se, že tato iniciativa s cílem napomáhat společnostem snížit náklady na nájem a maximalizovat využití komerčních prostor přichází v de facto příznačném období. Od loňského roku můžeme pozorovat obrovskou změnu v přístupu a postoji společností, rozhodnutí o finančních výdajích jsou více detailní a promyšlené. Jsem přesvědčen, že společnosti, které nyní činí dlouhodobá rozhodnutí, ocení tuto iniciativu, která je profesionální snahou zajistit efektivitu nákladů pro nájemce a umožnit jim přemístit se do kvalitních prostor s potenciálem pro expanzi do budoucna.“ 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality