Ceny domů v Británii stouply meziměsíčně o 0,6 procent

TNBiz, 21.9.2009
Mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - Ceny domů v Británii stouply meziměsíčně o 0,6 procent a jsou o 1,5 procent nižší v porovnání s loňským rokem. Ceny stoupají díky větší důvěře v ekonomiku a menší nabídce domů na trhu, píše v pondělí agentura Bloomberg.

Nabídka domů v Británii je v současné době nejnižší za posledních 18 měsíců.

"Důvěra v ekonomiku je vyšší, nabídka domů nižší a počet poptávajících vysoký," okomentoval výsledky Miles Shipside, obchodní ředitel firmy Rightmove, která vlastní největší britský web o obytných nemovitostech. "Recese zasáhla ceny realit více na severu Británie."

Meziroční pokles cen o 1,5 procent je nejnižší od září loňského roku, kdy ceny klesly o jedno procento. V srpnu agentura Rightmove zaznamenala meziměsíční propad cen o 2,2 procenta a meziroční o 3,1 procenta.

Podle Rightmove přilákal více kupců stále vyšší počet schválených hypoték, zatímco počet prodávajících zůstává stejný.

Měsíční nárůst cen nemovitostí jde ruku v ruce s ostatními optimistickými čísly na trhu s obytnými nemovitostmi. Ekonomové považují nedostatek nových domů na prodej za nejdůležitější faktor v nárůstu cen. Někteří z nich se domnívají, že jakmile se zvýší nabídka a Bank of England začne zvyšovat úroky, současný vzestup cen by se mohl obrátit. Úroky jsou momentálně na historickém minimu 0,5 procent a jejich zvyšování se očekává zkraje roku 2010.

Nyní stojí dům v průměru 223 996 liber, tedy kolem 6,24 milionu korun. Rightmove zjistila, že dům se podaří prodat v průměru za 81 dní, zatímco v srpnu to bylo o dva dny méně. Na jednoho realitního agenta spadá v průměru o jednu nemovitost méně oproti červnu a červenci, konkrétně 69 domů.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality