Nájemníci bytů OKD se obracejí se stížností na Evropskou komisi

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Sdružení nájemníků bytů OKD bude podávat stížnost Evropské komisi, protože smlouvu státu o prodeji OKD včetně bytového fondu z roku 2004 považuje za nedovolenou veřejnou podporu. Novináře o tom v pondělí informoval předseda Sdružení nájemníků bytů OKD Roman Macháček.

"Máme posudek renomovaného znaleckého ústavu, podle kterého je nejstřízlivější nedovolená veřejná podpora v této kauze 1,7 miliardy korun. Pokud nám dá Evropská komise za pravdu, byl by to důvod, aby stát odstoupil od smlouvy, kterou uzavřel se společnosti Karbon Invest," řekl Macháček s tím, že dopis Evropské komisi bude posílat ještě v pondělí, nejpozději v úterý.

Podle Macháčka byla odhadní cena bytů v době prodeje v průměru 155 tisíc za jeden, společnost Karbon Invest je získala za 40 tisíc s tím, že smlouvou potvrdila také několik závazků vůči nájemníkům, z nichž ani jeden nedodržela a nedodržuje. Jak řekl Macháček, společnost RPG Industries podnikatele Zdeňka Bakaly, na kterou Karbon Invest převedl byty z majetku OKD, vypověděla v červnu i poslední ze čtyř závazků ze smlouvy o prodeji akcií OKD sjednaný ve prospěch nájemníků. Ten měl nájemníkům zaručovat předkupní právo k bytům, které užívají, za cenových podmínek, za nichž tyto byty společnost Karbon Invest získala.

Jak uvedl místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl na tiskové konferenci také přítomen, dává postup podnikatele Bakaly, kterého označil za nesolidního, důvod k soudnímu sporu. Podle Zaorálka by měl stát odstoupit od smlouvy z roku 2004 s tím, že ČSSD i on osobně podporuje variantu, aby se ministerstvo financí v této věci obrátilo na soud. Bakalův současný postup podle něj navíc dává i nájemníkům poprvé možnost, aby také oni podali určovací žalobu, což dříve nemohli, protože nebyli účastníky smlouvy.

Jak upozornil Macháček, Sdružení nájemníků bytů OKD se zabývá pouze samotným bytovým fondem, ale při prodeji akcií OKD se noví vlastníci dostali zcela zdarma například k pozemkům přilehlým k bytovým domům, které nebyly součástí ocenění. Navíc ze 32 společností, které byly předmětem prodeje, znalci ocenili pouze tři údajně nejhodnotnější, zbytek byl v prodávaném balíku zdarma. Mezi neoceněné patří například 1200 bytů na Kladensku nebo tatranský hotel Permon. Nedovolená veřejná podpora je tedy v případě smlouvy o prodeji akcií OKD daleko vyšší. Zaorálek doplnil, že u bytů by se nejednalo o nedovolenou veřejnou podporu v případě, že by Bakala postupoval v souladu se smlouvou a byty prodal nájemníkům. V opačném případě oproti konkurenci přišel zvýhodněně k majetku, což bude předmětem zkoumání Evropské komise.

Stát v roce 2004 prodal 45,88 procenta akcií OKD společnosti Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Otavy bez výběrového řízení na základě exkluzivity. Součástí majetku OKD byl i rozsáhlý bytový fond, celkem 43 759 bytů. Poté vstoupil do společnosti Karbon Invest podnikatel Zdeněk Bakala. Noví vlastníci OKD se v únoru 2005 oficiálně přihlásili ke všem závazkům uvedeným ve smlouvě o prodeji akcií OKD, zvláště pak k závazkům týkajícím se rozsáhlého bytového fondu. Ve svém oficiálním prohlášení slíbili připravit do tří let projekt na prodej bytů stávajícím nájemníkům za podmínek uvedených ve smlouvě. Místo přípravy slibovaného projektu ale bytový fond v rozporu se smlouvou vyvedli ze společnosti OKD do firmy RPG. V roce 2008 Zdeněk Bakala oznámil, že si na žádný slib nepamatuje a s byty hodlá podnikat. V červnu letošního roku společnost RPG Industries oficiálně oznámila dopisem ministerstvu financí, že tento klíčový závazek uvedený ve smlouvě vypovídá.

"Společnost RPG Byty potvrzuje, že její mateřská společnost RPG Industries SE doručila dne 29. června 2009 ministerstvu financí výpověď závazku obsaženého ve smlouvě o koupi akcií uzavřené dne 16. září 2004," sdělil agentuře Mediafax mluvčí společnost RPG Petr Handl s tím, že závazek společnost vypovídá podle konkrétních ustanovení občanského zákoníku. Hlavním důvodem výpovědi je podle Handla potřeba umožnit vlastníkovi bytového portfolia urychleně byty rekonstruovat prostřednictvím externího financování bez nutnosti zbytečně navyšovat nájemného. "Cílem je ve střednědobém horizontu překonat historickou investiční zanedbanost bytů, která podle současných odhadů činí nejméně 700 milionů eur. V případě, že by tento závazek zůstal v platnosti, výrazně by to ovlivnilo možnosti zajištění externích zdrojů financování nezbytně nutných pro urychlení realizace rozsáhlých regeneračních programů připravených pro většinu bytového portfolia," uvedl Handl, podle kterého je množství finančních prostředků, které má společnost RPG Byty na své regenerační programy k dispozici, významně omezeno například stávající úrovní regulace většiny nájemného. Stížnost Sdružení nájemníků bytů OKD k Evropské komisi odmítl komentovat s tím, že společnost si počká na její rozhodnutí. Než komise rozhodne, ale může trvat několik měsíců nebo dokonce roky.

Jak řekla Helena Řegucká, místopředsedkyně Sdružení nájemníků bytů OKD, zvedla společnost RPG v současnosti výši nájemného na nejvyšší možnou hranici, tedy u menších bytů až o 900 korun, u větších činí nárůst až 1300 korun měsíčně.

Podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba obdrželo ministerstvo financí letos v červnu skutečně dopis, jímž společnost RPG Industries SE vypověděla časově neomezený závazek ze smlouvy, podle kterého je povinna, pokud se rozhodne po 1. květnu 2009 prodat byty, nabídnout je nejprve stávajícím nájemníkům. "Kromě právní analýzy poradce si ministerstvo financí nechalo vypracovat další dvě právní analýzy. Z nich vyplynul právní názor, že tento závazek nelze vypovědět. Proto ministerstvo považuje výpověď za neplatnou pro rozpor s občanským zákoníkem i dalšími předpisy. Ministerstvo financí proto bude sledovat plnění závazku, který nadále považuje za platný. V případě, že bude závazek porušen, bude ministerstvo financí vymáhat nejen jeho plnění, ale také zaplacení smluvní pokuty. Smluvní pokuta je 30 milionů korun," uvedl Jakob s tím, že ministerstvo nyní čeká na odpověď společnosti.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)


Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hlavní zprávy z Bydlet.cz