Koupelna 3. věku

Maximální pohodlí, funkčnost a bezpečí, takové jsou nejčastější požadavky na koupelnu s přibývajícím věkem. Prožitek z příjemné koupele nebo povzbuzení a revitalizace při sprchování je samozřejmou součástí našeho života v každé jeho etapě. Podle průzkumů však k zařizování koupelny lidé nejsvědomitěji přistupují při odchodu do důchodu nebo po vystěhování dětí. Nejmodernější ergonomické vybavení koupelny s bezpečnostními prvky naštěstí již myslí na maximální komfort pro uživatele i ve vyšším věku. Chytře vymyšlený nábytek s úložným prostorem, madla nebo skryté či integrované úchopy, protismykové materiály usnadní pohyb v koupelně a sanita s voděodpudivou povrchovou úpravou zase její úklid.

 

Více času na relaxaci

 

Odchod do důchodu bývá nový začátek, lidé získají volnost a čas věnovat se sami sobě, zálibám a činnostem, které jim dělají radost, a to i v koupelně, což vítají zejména koupací tipy. Vedle funkčnosti se po padesátce mnohem více soustředíme na zdraví, vlastní požitek a hýčkání a proto si často zákazníci v tomto věku pořizují prostorné vany s masážními systémy. Více než silnou sportovní masáž pak oceňují tzv. perličkovou koupel, která stimuluje organizmus a prokrví a okysličí pokožku. Abyste si ve vířivce opravdu odpočinuli, dbejte při výběru systému na údaje o hlučnosti. Nejtišší systémy na trhu Whisper systém od značky Villeroy&Boch nebo Sparkling od Gustavsbergu dosáhli úrovně hluku menší než 16 decibelů a jsou tišší než zvuk puštěné vody nebo šeptání. Jemné šumění vody je jako relaxační hudba a zesilují uklidňující efekt bublinkové koupele.

 

Pohyb s jistotou

 

Přestože jste si teď jisti sami sebou i svým krokem, jednou přijde doba, kdy se budete otáčet poněkud pomaleji a i pouhý vstup do vany bude problém. Myslete proto na váš komfort a bezpečnost již nyní. Stačí se inspirovat na toaletách pro vozíčkáře. Ne nadarmo je místnost vždy plná madel. Nesmí chybět u vany ani sprchového koutu.

 

 

Pohodlný sprchový kout lepší než vana

Pokud nejste na koupeli doslova závislí, zkuste se vaně zcela vyhnout. Přestože je pohodlná a senior si v ní dobře poleží, těžko se mu poleze jak do ní, tak potom z vany ven. Navíc horká lázeň může být pro vaše zdraví víc nebezpečná než prospěšná, pokud trpíte problémy s tlakem či srdcem. Mnohem praktičtější jsou v tomto případě sprchové kouty s vaničkou a pokud možno i se sedátkem. Pokud to vaše koupelna dovolí, nenechte se omezovat prostorem a pořiďte si sprchu XXL např.180x90 cm s masážními tryskami a dešťovou sprchovou hlavicí a na vanu si ani nevzpomenete. Samozřejmostí je protiskluzový povrch nebo dlaždice s protismykovou úpravou. Snažte se vyhýbat jednotlivým koberečkům a rohožkám, které mají na mokré podlaze tendenci klouzat a vedou tak k nebezpečným pádům. V takovém případě ani madlo nepomůže.

 

Když pěkně visí

 

Při výběru nábytku volte vždy závěsnou variantu, u sanity se navíc ptejte na povrch se snadnou údržbou, ušetříte si tak spoustu námahy i času při úklidu a víkendy budete moci trávit užitečněji než s mopem a gumovými rukavicemi. Většina značek opatřuje výrobky dodatečným nátěrem nebo nástřikem, který odpuzuje vodu a tedy i nečistoty. Případně prodávají nejrůznější přípravky na sklo, akryl, keramiku i dřevo, kterým si můžete koupelnu vlastnoručně ošetřit. Špičkový výrobci sanity však nabízí extrémně hladký typ sanitární keramiky s označením Ceramicplus, Cplus nebo Eplus (např. Gustavsberg, Villeroy&Boch) velmi jednoduše udržovatelný – jednoduše otřením houbičkou. Takový úprava je jediná trvalá, poškodit ji můžete pouze sami, a to používáním brusných čistících prostředků (písků) nebo agresivními chemikáliemi.

 

více na www.villeroy-boch.com

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna