Sněmovna projedná zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Až na 20 000 korun se mohou v budoucnosti vyšplhat poplatky za podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Předpokládá to návrh novely zákona, kterou se má tento týden zabývat Poslanecká sněmovna.

Předchozí vládní novelu přitom již sněmovna jednou odmítla. Vzhledem k tomu ale, že cílem je především zkvalitnit a urychlit práci katastrů nemovitostí, předložila skupina poslanců z ODS spolu s Pavlem Kováříkem z KSČM návrh znovu. Jak přitom uvedl v rozhovoru pro Mediafax spolupředkladatel návrhu exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), zvýšení poplatků se nemá týkat běžných zápisů vlastnictví do katastru nemovitostí. „Náš návrh postihuje především velké developery, kteří žádají mnohonásobné komplexní vklady a platili by poplatky z každého z nich. Oni s tím souhlasí, bylo to s nimi projednáno. Všichni si totiž uvědomují, že je práci katastrů nemovitostí nutné zefektivnit,“ podotýká Gandalovič. Někdejší vládní návrh novely zákona podle něj nebyl schválen kvůli tomu, že část poslanců požadovala plošné zvýšení poplatků.

Podle vládního a nyní poslaneckého návrhu by přitom měl činit poplatek za vklad vlastnického práva za první nemovitost současných 500 korun, za každou další nemovitost se připočítá 300 korun. „U velmi častých převodů, například rodinných domků se zahradou, dosáhne správní poplatek zpravidla 1100 korun,“ konstatuje se v odůvodnění novely.

Důvodem navýšení poplatků je skutečnost, že v současné době v ČR nepokrývají ani polovinu nákladů na registraci vlastnických práv a jsou jedny z nejnižších v celé Evropě. Například v zemích německé a rakouské tradice pozemkových knih jsou poplatky za zápisy nastaveny tak, že většinou převyšují náklady spojené s provedením zápisu. V Německu za rodinný domek činí poplatek cca 400 eur, v Rakousku jedno procento z ceny.

Ve Velké Británii a v Irsku jsou registrační úřady odloučeny od státního rozpočtu a plně financovány z poplatků. Ve Velké Británii za registraci malého rodinného domku činí poplatek cca 100 britských liber. V Nizozemsku a částečně i ve skandinávských zemích je v pozemkových evidencích využíván model veřejnoprávních agentur, které také pokrývají všechny nebo velkou část výdajů z poplatků za poskytované služby. Ke zvýšení poplatků došlo v minulosti i na Slovensku, kde byl poplatek za návrh na vklad zvýšen v roce 2004 na 2000 tehdejších slovenských korun.

Na odstranění stávajících nedostatků v zákoně čeká zejména realitní a bankovní sektor. Novela by totiž měla řešit i současnou spornou úpravu zákona. Ta umožňuje podáním žalob na určení vlastnického práva k nemovitosti či na neplatnost smlouvy a dosáhnout tak přerušení zápisu vkladu do katastru a tím úmyslně poškodit konkurenci.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Bydlet.cz