Sněmovna bude řešit prodloužení termínu pro převod družstevních bytů do osobního vlastnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna má na nadcházející schůzi řešit mimo jiné i návrh novely zákona o vlastnictví bytů, který obsahuje i prodloužení termínu na bezplatný převod družstevních bytů do osobního vlastnictví. Sněmovna se tímto poslaneckým návrhem bude zabývat na schůzi, která začíná v úterý.

"Mnoho věcí v tomto návrhu jsou technické záležitosti, jako změny poměrů při hlasování na schůzi družstva a podobně, zásadní věcí je ale prodloužení právní jistoty držitelů družstevních bytů, že jim vedení družstev neznemožní převod bytu do osobního vlastnictví," řekl Mediafaxu jeden z navrhovatelů novely, poslanec Miroslav Váňa (ČSSD).

Podle Váni se tato novela týká pouze tzv. starých družstev, tedy těch, která vznikla ještě v době komunistického režimu. "Termín by se měl prodloužit zhruba do roku 2020, i když už jsme řešili senátní návrh na prodloužení až do roku 2040," řekl Váňa. "Bezúplatnému převodu v tomto případě je nutné rozumět tak, že člověk, který bude převádět družstevní byt do osobního vlastnictví, nebude muset vracet státní příspěvky. Dosud nesplacený investiční úvěr zaplatit pochopitelně bude muset," dodal Váňa.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hlavní zprávy z Bydlet.cz