Pražany trápí bydlení a doprava, vyplývá z analýzy Protikorupčního portálu

TNBiz, 29.9.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Z podnětů, jež byly občany odeslány na Protikorupční portál magistrátu, se plná třetina týkala stavebního řízení, prodeje či pronájmu nemovitostí nebo územního plánování. Portál má sloužit především k tomu, aby mohli občané upozornit na jednání úředníků, které považují za korupční.

"Postupem času jsme začali portál využívat stále více jako zdroj informací, na jehož základě můžeme na pražské radnici měnit interní procesy," říká náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má na starosti boj proti korupci. „Pokud si například lidé stěžují, že korupci vidí u vyřizování dopravních přestupků, upozorníme vždy policii a zároveň změníme systém přidělování přestupků jednotlivým úředníkům,“ vysvětluje Reedová.

Z celkem 157 relevantních podnětů se plná třetina týkala stavebního řízení, prodeje či pronájmu nemovitostí nebo územního plánování. Pětina podnětů se týkala dopravy, 17 % bylo spojeno s byty, jejich pronájmem, privatizací či přidělováním.

Podle Markéty Reedové portál ukazuje, jak je obtížné dokázat komukoliv korupční jednání. „Policie má od nás k dispozici veškeré podněty, jejich prokazování se však nedaří,“ přiznává. Na druhou stranu se podle jejího názoru díky portálů daří magistrátu měnit interní procesy, které prostor pro korupci zužují. Protikorupční portál tak jednoznačně přispívá ke kvalitnější správě věcí veřejných, uzavírá Reedová.

Za tři roky fungování Protikorupčního portálu se nejvíce podání, plných 52 %, týkalo nesouhlasu s rozhodnutím úřadu či stížnosti vůči úřadu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality