PRŮZKUM: Kvůli krizi klesly ceny ubytování v hotelech ve světě v průměru skoro o pětinu

TNBiz, 30.9.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny ubytování v hotelech letos v celém světě klesly kvůli krizi v průměru o 17 procent, vyplývá to z průzkumu jednoho z největších světových ubytovacích rezervačních serverů Hotels.com. Ve středu o tom informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Největší cenový pokles podle průzkumu zaznamenala letos při meziročním srovnání Jižní Amerika (-18 %), Severní Amerika (-17 %), Asie (-17 %) a Evropa (-16 %). V Karibiku ceny ubytování v hotelech meziročně klesly pouze o dvě procenta.

Server Hotels.com analyzoval ceny hotelů všech kategorií a kontinentů (celkem jich bylo 78 tisíc) na 13 tisících místech ve světě.

„Pokles počtu turistů a krize se projevuje také na dramaticky nízkých letošních cenách hotelů v České republice,“ uvedl Okamura. Kvůli nedostatku klientů nabízejí pražské čtyřhvězdičkové hotely dvoulůžkový pokoj se snídaní od 30 eur (750 ) za noc. Nejluxusnější pětihvězdičkové hotely nabízí v současnosti přespání ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní od 55 eur (1400 ) za noc.

Cestovní ruch nejen ve světě, ale také v České republice, letos zaznamenává největší krizi v tomto století, která se dá z hlediska výše poklesů příjezdů zahraničních turistů srovnat snad jen s obdobím po teroristickém útoku na ´dvojčata´ v New Yorku v září roku 2001,“ řekl Okamura.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality