Od čtvrtka je plyn levnější

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny zemního plynu se od čtvrtka snižují. Vyplývá to z dřívějších informací tři největších dodavatelů plynu pro domácnosti v České republice.

V průměru o 4,4 procenta snížila cenu plynu Pražská plynárenská, která zásobuje zemním plynem hlavní město a příměstské části okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. „Od počátku roku se tak prodejní ceny zemního plynu pro pražské domácnosti snížily v průměru o více než 14 procent. To představuje roční úsporu kolem 3 000 v bytě, kde je zemní plyn využíván k topení, ohřevu vody i vaření, a kolem 4 500 v obdobně plynofikovaném rodinném domě,“ prohlásil ke snížení plynu Miroslav Vránek ze společnosti Pražská plynárenská.

Společnost E.ON snížila ceny zemního plynu pro domácnosti a maloodběratele v průměru o 6,5 procenta. Do výsledné ceny se ale ještě promítnou náklady na strukturování a distribuci, takže zlevnění plynu se podle E.ONu u odběratelů projeví poklesem celkové ceny o 4,07 procenta. „Cena zemního plynu pro domácnosti si udrží klesající trend i v posledním kvartálu tohoto roku. Důvodem je především klesající kurz amerického dolaru,“ uvedl mediální zástupce E.ONu Vladimír Vácha.

Nejnižší pokles cen ohlásila společnost RWE Transgaz. V jejím případě klesly ceny plynu v průměru o 2,5 procenta. „Snížení cen zemního plynu pro čtvrté čtvrtletí je dáno především příznivým vývojem směnného kurzu koruny vůči americkému dolaru. Naopak ceny ropných derivátů rostou, což ovlivní ceny pro další kvartál. To je také důvod, proč neočekáváme další pokles cen na začátku roku 2010,“ uvedl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za národní obchod.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hlavní zprávy z Bydlet.cz