Australané mají recept na globální oteplování: mobilní domy

Mediafax

TAREE (MEDIAFAX) - Je to plážový dům pro věk globálního oteplování - pokud stoupne moře, majitel ho složí a jednoduše odveze dál od pobřeží. O projektu australské firmy Olmwood Pty píše v úterý deník Sydney Morning Herald.

Olmwood Pty ho inzeruje pod heslem "Dismantle and Go" ("Rozmontuj a jdi").

Stavebnicový domek, který je možné rychle a jednoduše rozložit na několik částí a odvézt v kamionu na jiné místo, se může uplatnit právě u protinožců, kteří rádi staví své domy co nejblíže pobřeží. Eroze půdy je pak často donutí dům opustit.

Radnice Greater Taree, čtyřicetitisícové oblasti v australském státě Nový Jižní Wales, se chystá vyhláškou přikázat majitelům domů, jejichž obydlí vlny a eroze zničily, aby je zlikvidovali. Opuštěné domy hyzdí již několik pláží.

Společnost Olmwood Pty tvrdí, že problém s chátrajícími domy na pobřeží její projekt odstraní.

"Je to progresivní myšlenka, v rizikových oblastech musíme počítat s omezenou životností podloží, tedy také s omezenou životností staveb v těchto místech," řekl stavební odborník ze Sydney Geoff Withycombe.

Radní v Greater Tareer již povolili stavbu devadesáti stavebnicových domů na pobřeží. Olmwood Pty požádali o povolení pro dalších 200 domů.

Dům, který se dá přestěhovat, je ideální pro věk globálního oteplování a stoupajících moří, uvádí společnost.

Mezivládní panel OSN pro změny podnebí předpovídá, že hladiny oceánů a moří v tomto století stoupnou až 59 cm. Příčinou je tání ledovců.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Stavba