KSČM chce zastavit jednostranné zvyšování nájemného

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Stínový ministr KSČM pro místní rozvoj František Beneš v pondělí uvedl, že se KSČM na 20. schůzi Poslanecké sněmovny v příštím týdnu pokusí změnit nepříznivou situaci se zvyšováním nájemného v České republice. Pomoci k tomu má návrh zákona o nájemném z bytů z dílny komunistických poslanců.

Poslanecká sněmovna je podle Beneše velmi blízko k vyřešení situace kolem nájemného v České republice: "Na schůzi PS, která začne 20. října, je pod bodem 12 do programu zařazeno i druhé čtení návrhu zákona Milady Halíkové a Miroslava Opálky (oba KSČM) o nájemném z bytů a jeho sjednávání," uvedl Beneš. Komunisté podle něj chtějí s využitím aktuálních poznatků přednést návrh, který byl upraven podle požadavků představitelů Sdružení nájemníků ČR a bytových družstev.

Zákon respektuje ustanovení občanského kodexu, že nájemné a jeho změny se sjednávají dohodou, ruší však jednostranné zvyšování nájemného. "Zavádí pro byty s dosud regulovaným nájemným tzv. oprávněné nájemné, které může být maximálně o 20 procent vyšší, než činí místně obvyklé náklady na správu domů bytových družstev a bytů ve vlastnictví," vysvětlil Beneš. V současnosti je takovou mezní hranicí hodnota 45 /m2 měsíčně.

Všude tam, kde je současná výše nájemného vyšší, bude možné jeho jednostranné zvyšování pouze o inflaci stavebních prací v předchozím roce, řekl Beneš a doplnil: "Majitel domu však bude mít možnost zvýšit nájemné také po zateplení domu a to až o 60 procent z úspor za ušetřené teplo."

KSČM podle něj předpokládá, že uvedený dvacetiprocentní zisk z nájemného v bytech, které jsou již vesměs účetně odepsané, bude i hranicí pro případné rozhodování soudů o tom, kde je zisk přiměřený a co už je lichvou.

Beneš také vyzval všechny poslance s elementárním sociálním cítěním, aby napravili svou chybu ze schvalování zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Věří totiž, že i podle aktuální situace s nájemným se budou před volbami lidé rozhodovat, koho půjdou volit.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů