Sněmovna projedná devizový zákon, který umožňuje cizincům kupovat v ČR nemovitosti k bydlení

TNBiz, 17.10.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna bude na své další schůzi, která začíná v úterý, hlasovat o novém znění devizového zákona. Novela odstraňuje výjimku z volného pohybu kapitálu, která byla České republice udělena na pět let.

Novela devizového zákona vychází z Aktu o podmínkách přistoupení, který je součástí Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii. V něm bylo stanoveno pětileté přechodné období pro zachování omezení, které cizincům znemožňovalo kupovat na území České republiky nemovitosti určené k bydlení.

"Vzhledem k tomu, že tato lhůta uplynula 1. května 2009, uvedená výjimka z volného pohybu kapitálu České republice již skončila a katastrální úřady už nemohou tuto výjimku v praxi uplatňovat," řekl už dříve Mediafaxu Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí, které novelu předložilo ke schválení. "Pouze jsme chtěli, aby zákon odpovídal praxi," dodal Haas.

Kdyby totiž nebylo zmíněné ustanovení z devizového zákona výslovně vypuštěno, mohla by Evropská komise zahájit proti ČR řízení pro porušení Smlouvy o založení Evropského společenství. Kauza by mohla skončit až odsuzujícím rozsudkem Evropského soudního dvora. Na základě toho by pak mohla být Česká republika povinna platit částku několika tisíc eur denně, a to až do zjednání nápravy.

Novela zákona se netýká omezení při nabývání zemědělské půdy a lesů, u kterých má Česká republika vyjednáno delší, sedmileté přechodné období.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality