LN: Neplatičů hypoték dvakrát přibude

TNBiz, 19.10.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Rostoucí nezaměstnanost zasahuje stále více lidí, kteří musí splácet hypotéky. A tak roste i počet těch, kdo závazky nezvládnou splácet a o svoje bydlení přijdou úplně, píší v pondělním vydání Lidové noviny.

"Ten trend je celkem jasný. Poslední hospodářské výsledky bank ukazují, že rozhodně roste počet nesplácených úvěrů. Možná to neroste takovým tempem, jak se očekávalo na přelomu roku, kdy byly výhledy opravdu špatné," řekl listu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Podle něj je kromě rostoucí nezaměstnanosti příčinou odnětí nemovitostí klientovi banky také celková ekonomická situace. "Tento trend se tedy rychle nezmění. Dokonce i v době, kdy se začne ekonomika odrážet ode dna, si myslím, že bude růst počtu klientů, kteří přijdou o nemovitost, ještě zachován," dodal Hatlapatka. Ze současných hodnot kolem 1,5 až dvou procent nesplácených úvěrů by se podle něj číslo mohlo zvýšit přibližně na dvojnásobek. Je to zhruba trojnásobný podíl než v době před krizí, píší Lidové noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky