DTZ Property: Poptávka po nájemním bydlení ve 3Q klesla = tlak na snižování nájmů

Podle nejnovější studie společnosti DTZ Property Times se zvýšila míra neobsazenosti v kancelářském i průmyslovém segmentu v důsledku ochladnutí poptávky po nových prostorech a zároveň z důvodu snižování prostor ze strany nájemců a nově dokončeným projektům (ačkoliv v omezené míře). V případě maloobchodu se pak rozevírají nůžky mezi úspěšnými centry s často 100% obsazeností a centry, která se už před ekonomickou recesí potýkala s problémy. Pod velkým tlakem bylo i ve 3. čtvrtletí čisté efetivní nájemné v administrativních i průmyslových komerčních nemovitostech a tým DTZ očekává s koncem roku jeho další mírný pokles. Zvýšenou (mezičtvrtletní) aktivitu vykazují pouze investice do komerčních nemovitostí, a to hlavně díky privátním investorům.

 

Celkové pronájmy kanceláří zachránily od historického minima četné renegociace (prodloužení smluv), dosahující poloviny celkového objemu. Objem čistých pronájmů (bez renegociací) dosáhl pouze 24 900 m2 ploch v administrativních budovách, to odpovídá 45% mezikvartálnímu a 62% meziročnímu poklesu. Včetně obnovení/prodloužení nájemních smluv to však pro 3. čtvrtletí s 46 500 m2 realizované poptávky znamená propad o „pouhých“ 15 %, respektive 33 %. V důsledku toho se míra neobsazenosti v Praze zvýšila z 10,13 % ve druhém čtvrtletí na 10,6 %. Nejvyšší dosahované nájemné, které je tlačeno dolu, kleslo o 5 % mezičtvrtletně a 8,7 % meziročně a momentálně je na úrovni 20 – 21 EUR za metr čtvereční a měsíc.

 

V důsledku globální finanční krize velká většina developerů vyžaduje vysoké předpronájmy před započetím výstavby. Proto většina z uvažovaných téměř 1,4 milionu čtverečních metrů se posouvá na roky 2011 až 2013 a ještě dále v závislosti na tom, kdy se developerům podaří zajistit předpronájmy a financování. To může v letech 2010 až 2011 vést k nedostatku kvalitních kanceláří v metropoli.

 

Platné stavební povolení mají projekty s celkovou kapacitou 281 800 m2, které však většinou nebudou zahájeny bez předpronájmů či jednoho konkrétního nájemce. Územní rozhodnutí pak již bylo vydáno projektům s objemem 295 800 m2,“ říká Lenka Hartmanová z týmu Consulting & Research DTZ. V různém stádiu příprav se nacházejí další projekty s nabídkou až 687 800 m2 – ty mohou být do roku 2012 dokončeny jedině za předpokladu získaní všech nutných povolení, zajištěných předpronájmů a tím i financování.

 

Ekonomická recese a nižší ochota koncových zákazníků utrácet se promítla rovněž do maloobchoduČeské republice. Několik majitelů značek se rozhodlo pro odchod z České republiky (Top Secret, Conbipel, Monton), další vlastníci uzavřeli některé nevýdělečné prodejny (OP Prostějov, Kanzelsberger, ElectroWorld Tábor nebo Bluestar Café).

 

Zejména na principu franšízy ovšem pokračuje v ČR expanze řady značek. Skandinávský módní řetězec KappAhl se do České republiky vrátil a otevřel obchod v Brně. V segmentu gastro jsou to například Sunshine Kebab, Gloria Jean´s Coffee, Boost Juice, Asagao, Fratelli La Bufala, Revive Juice Bars, Café Nera, Pizza Mamma Mia.

 

Na trhu s průmyslovými nemovitostmi celková míra neobsazenosti vzrostla na 18,2 % (z 16,9 % ve druhém čtvrtletí) z důvodu nižších čistých pronájmů (bez renegociací) spolu se snižováním prostor ze strany nájemců a nově dokončeným projektům (ačkoliv v omezené míře). Výsledkem je 636 000 m2 neobsazených moderních skladových prostor v ČR. Celkový objem uzavřených obchodů byl na úrovni 113 500 m2 ve třetím čtvrtletí a ačkoliv se jedná o mezičtvrtletní nárůst, bez renegociací by pronájmy činily pouze 70 500 m2 (ve srovnání se 73 200 m2 ve druhém kvartálu). Výstavba nových skladových hal na spekulativní bázi byla téměř ukončená s tím, že většina prostor je dokončována až po uzavřených předpronájmech.

 

Po velmi slabém druhém čtvrtletí vykázal třetí kvartál zvýšenou aktivitu investorů a posun od pouhého vyjednávání k uzavírání transakcí. Celkový objem tří uzavřených investičních transakcí dosáhl 48 milionů EUR. Celkový objem investic od začátku roku činil 100,49 milionů EUR odpovídající 89 % meziročnímu poklesu. DTZ očekává uzavření několika dalších transakcí a spolu s lepším vnímáním trhu investory se zdá, že již dochází k oživení na investičním trhu, i když v menším objemu. Očekávané celkové množství investičních transakcí by do konce roku mělo dosáhnout 300 milionů EUR. Dekomprese yieldů skončila na úrovni 7 % pro kanceláře a retail a nad 9 % pro průmyslové nemovitosti.

 

 

 

Lenka Pohlodková

Marketing and PR Manager, DTZ

 

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality