US - důvěra amerických stavitelů domů v říjnu klesá, NAHB

Sentiment mezi americkými stavebními společnostmi se v říjnu kazí. Přibližuje se konec listopadu, kdy končí stimul daňové úlevy pro zájemce o nové bydlení. Ten může dosahovat pro domácí rezidenty až $8000. Pokračují jednání v Kongresu, zda prodloužit podporu v tomto velmi kritickém období americké ekonomiky o jeden rok. Předčasné stažení by mohlo vykolejit počátek oživení realitního trhu a ekonomiky. Prodloužení by pomohlo udržet zaměstnanost stavebních firem a vytvořit až 350 tisíc nových pracovních míst.

Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) a Wells Fargo uvedla, že realitní tržní index v říjnu smazal 1 bod na 18 bodů. Všechny tři komponenty ukazatele poprvé od listopadu 2008 klesly. Hladina 50 odděluje expanzi od poklesu sektoru. Statistika se začala měřit v lednu 1985.

Ukazatel současné situace prodeje jedno generačních domů klesl o 1 na 17 bodů, ukazatel očekávaných prodejů v následujícím půlroce o 2 body na 27 bodů a indikátor zájmu zákazníků o 3 body na 14 bodů.

Severovýchod byl jedinou oblastí kde HMI rostl o 1 bod na 25bodů, na středozápadu a jihu klesl o 1 bod na 18 bodů a na západě o 4 body na 14 bodů.

Dnes bude v USA zveřejněna statistika nová bytová výstavba a počty povolení za září. Analytické odhady očekávají nárůst postavených domů o 12 tisíc na 610 tisíc jednotek i počtu povolení o 16 tisíc na 595 tisíc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality