Dřevo v kuchyni a koupelně

Krásná dřevěná podlaha se může uplatnit v každé místnosti. Dlouhou dobu platily parkety za reprezentativní podlahu v salónech. V moderních stavbách je možné hodnotu dřeva uplatnit nejen v obývacích pokojích, ale v celém domě. Za určitých podmínek obstojí dřevěná podlaha i v tak exponovaných místnostech, jako je kuchyně nebo koupelna. 

 

Otevřené obytné kuchyně jsou komunikativní a poskytují architektům mnoho možností. Nabízí se propojení prostoru parketovou nebo prkennou podlahou. Podlaha v kuchyni je ovšem vystavena velké zátěži, proto se sem hodí odolné tvrdé dřeviny, jako je dub. Podlahové prvky by měly být dostatečně silné – to platí jak pro masiv, tak pro vícevrstvé typy. V kuchyni je velká pravděpodobnost, že něco na zem upadne a zanechá stopy, vrypy, oděrky. Proto je sem vhodná dřevěná podlaha, kterou lze přebrousit a opravit lakem nebo olejem.

Lakovaná podlaha se zpravidla snáze čistí, ale pro kuchyně je výhodnější olejová povrchová úprava umožňující lokální opravu poškozeného místa. Nevyhnutelné skvrny od šťáv, stříkance tuků nezanechávají na dřevěné podlaze žádné trvalé stopy, když se hned setřou vlhkým hadříkem. Navíc dřevěná podlaha s viditelnými známkami používání vůbec nevypadá špatně, působí útulným dojmem. Ne náhodou se hodně prodávají nové dřevěné podlahy se záměrně vytvořenou patinou. V kuchyni se s výhodou využijí i parkety s živější strukturou a barevností dřeva, na nichž se sem tam nějaká skvrnka ztratí. 

V koupelně

Říká se, že dřevo a voda se nesnášejí. Ovšem správně zvolené přírodní materiály mohou vykouzlit půvabné kombinace. Při vzpomínce na palubovou podlahu lodi, přístavní můstek, letní terasu mnohdy člověk zatouží mít takový příjemný došlap i doma v koupelně. A dřevěná podlaha může přeměnit obyčejnou koupelnu ve stylový wellness prostor.

Pro tento účel se hodí tvrdé dřeviny jako dub, ořech, které jsou odolnější vůči vlhkosti. Používají se také tropické dřeviny – jatoba, doussie, merbau, teak, nebo evropské dřeviny tepelně upravené. Nevhodný je buk pro svou nestabilitu.

Je-li koupelna pravidelně větraná, vlhkost tu většinu času nepřekračuje hodnoty v ostatních místnostech. Při sprchování nebo koupání se krátkodobě zvyšuje, ale to dřevěnou podlahu neohrozí. V podstatě platí, že parkety při normální pokojové teplotě 20 až 22 oC a vlhkosti vzduchu do 70 % vydrží beze změn i v koupelně. Mokré nohy, cákance vody jsou v koupelně samozřejmé, ale nepředstavují pro podlahu problém, pokud se voda hned utře a nezůstane na zemi dlouho.

Prvním předpokladem trvale krásné dřevěné podlahy v koupelně je odborná pokládka.  Doporučuje se celoplošné lepení a ochránění okrajů elastickou páskou. Také spáry mezi jednotlivými díly se touto páskou mohou vyplnit. Výhodná je povrchová úprava olejem, který nepustí vodu do dřeva. U lakované podlahy se může dostat dovnitř třeba drobnými škrábanci a prasklinami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry