Sníh, co s ním, když je ho moc?

V posledních letech vlivem silnějších zim také mnohem více sněží, a to nejen na horách, ale také v oblastech, kde bývalo sněhu vždy méně. Lidé se už ale nechtějí trápit s lopatami a sněhovými hrábly. Jednoduše si chtějí práci s úklidem sněhu usnadnit a urychlit. Proto se čím dál víc zajímají o nákup sněhových fréz. Tyto stroje na našem trhu sice v zásadě nechyběly, ale šlo většinou o velké stroje vhodné pro profesionální využití v komunálních službách (veřejná prostranství, parkové cesty  nebo u hotelů a penzionů, na parkovištích atd.).  

Teď nastupuje, dá se říci éra, kdy se o sněhové frézy zajímají hlavně vlastníci rodinných domků, chataři a chalupáři, a to kdekoliv.

Sněhové nadělení tedy nepřináší jen radost, ale i spoustu starostí. Naštěstí je na trhu už dostatečný výběr cenově dostupných sněhových fréz (jsou už za cenu běžné rotační sekačky), které jsou konstruovány právě pro na potřeby běžných majitelů rodinných domů, chat a chalup. A tyto stroje zažívají boom. 

Podle čeho vybírat?

Vždy bychom měli nakupovat u renomovaných prodejců zahradní techniky, kteří dokáží kvalifikovaně poradit s výběrem konkrétního modelu. A kteří mají v nabídce široký sortiment sněhových fréz od tradičních a uznávaných výrobců. Tedy stroje kvalitní, se zajištěným servisem, přísunem náhradních dílů a s vysokou, záruční dobou. Ta může u skutečně špičkových výrobků dosahovat až 7 let. Někteří prodejci nabízejí ke svým výrobkům a tedy i ke sněhovým frézám bezplatné posezónní prohlídky. I to je vodítko, kde si sněhovou frézu pořídit. Samozřejmě je důležitá také cena. Nejvýhodněji se dají tyto troje pořídit v předsezónních akcích, což je v listopadu a někdy ještě i začátkem prosince.

 

 

 

 

Elektřina nebo benzín?

„Nabídka těchto sněhových fréz je poměrně široká, a proto je dobré si při výběru předem ujasnit jak velký prostor a jak často asi budeme uklízet. Jiný stroj zvolíme pro horské oblasti, kde je sněhu nadbytek a po dlouho dobu a jiný třeba zase pro místa, kde se dá očekávat, že budeme uklízet nárazově. Podstatný je i charakter terénu, jinak se totiž odklízí sníh ze zpevněného podkladu a jinak z nezpevněné plochy,“ říká Marek David z Mountfieldu.

Srdcem sněhové frézy je vždy motor. Kvalitní sněhové frézy (např. americké stroje Ariens nebo Toro) jsou osazeny motory, které byly konstruovány speciálně pro tyto stroje a jsou tudíž dlouhodobě schopny pracovat i v náročných a velmi extrémních podmínkách.

Na výběr jsou podle Davida samochodné stroje s elektrickým nebo benzínovým pohonem.

Modely s elektromotorem jsou tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Hodí se především na běžný pravidelný úklid nízké vrstvy čerstvě napadaného sněhu v těsném okolí rodinného domu nebo garáže, tedy tam, kam dosáhne přívodní elektrický kabel.Pracijí spolehlivě, rychle a tiše.

 Benzínové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory o síle 3 až 13 HP, takže si hravě poradí s velkým množstvím sněhu a nejsilnější modely i s vyloženou kalamitou. Při práci nejste ničím limitováni, takže s nimi můžete uklízet všude tam, kde potřebujete.V této kategorii sněhových fréz najdete řadu výkonných modelů pro použití u rodinných domů, ale také v komunální i čistě profesionální sféře.

Podle způsobu nabírání a odhozu sněhu dělíme sněhové frézy na jednostupňové nebo dvoustupňové.   

Jednostupňové (elektrické i benzinové) sněhové frézy  

Sníh je frézován a nabírán  šnekovým systémem a poté odhazován směrově nastavitelným „komínem“ až do vzdálenosti 10 metrů. Pojezd je zajišťován tím, jak šnek nabírá sníh, takže práce se strojem není nijak namáhavá. Svou rotací zajišťuje šnek současně i pohyb frézy vpřed.

Najdou uplatnění všude tam, kde je potřeba odklízet čerstvý, neumrzlý sníh na menším prostranství a z pevných ploch (asfalt, dlažba), chodníků a krátkých příjezdových cest třeba ke garáži.

Předností jednostupňových fréz je nízká hmotnost, snadná ovladatelnost, jednoduchost konstrukce i ovládání, takže práci s nimi lehce zvládne skutečně kdokoliv. Nejčastěji mají tyto stroje motory o výkonu od 3 do 7 HP. Díky výkonu a velkému záběru od 40 do 56 cm dokážou odklidit od 250 až do 650 kilogramů sněhu /minutu. 

 

 

 Dvoustupňové (benzinové) sněhové frézy 

Dvoustupňové sněhové frézy jsou osazeny robustním ocelovým šnekem, který nejprve sníh odfrézuje a pak ho dopraví  do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru. Ten jej pak pomocí otočného „komínu“ odhodí až do vzdálenosti 15 metrů. Tyto stroje, jmenujme například americké sněhové frézy TORO nebo německé ARIENS, jsou vybaveny několika rychlostním pojezdem, a to včetně zpátečky, světlometem pro práci za šera a v noci, elektrickým startérem, centrálním nastavením odhozového komínu nebo vyhříváním rukojetí. Běžně umožňují úklid na šikmých plochách.

„Vybaveni těmito pomocníky se už můžete směle postavit i kalamitě. Mají motory o výkonu od 5,5 do 13 HP a bez problémů zvládají i velké množstvím sněhu v nejtvrdších zimních podmínkách?“ říká Marek David z Mountfieldu. Nezastaví je tedy vysoké závěje ani přemrzlý, uježděný či udusaný sníh, ať už je na pevném nebo na nezpevněném povrchu. Výhodou je, že u všech modelů  je možné podle momentální kvality povrchu, zvolit požadovanou rychlost pojezdu. Běžně umožňují i úklid na šikmých plochách. Záběr mají od 51 do 81 cm a podle typu dokážou odházet 570 až 1 370 kilogramů sněhu / minutu.  

 

Sníh odklidí i zahradní traktor nebo kultivátor 

Zajímavou možnost jak odklízet sníh mají majitelé multifunkčních kultivátorů. V řadě připojitelného příslušenství, které si lze stavebnicově dokoupit a které z nich dělá celoroční pomocníky (na přípravu a zpracování půdy k setí a sázení, na sklizeň plodin, na sečení trávy atd.), je totiž jak čelní radlice tak sněhová fréza tak třeba úklidový odmetací kartáč. Ať si vyberete kterékoliv z tohoto příslušenství, vždy budete sníh odklízet rychle a efektivně.

Kdo má zahradní traktor může snadno a rychle odklízet napadaný sníh připojitelnou čelní radlicí.Úhel radlice lze nastavit jednoduše pomocí páky z místa řidiče. 

Ruční úklid  

Pokud přece jenom zvolíte pro úklid sněhu vlastní ruce, pak raději zapomeňte, že do nich vezmete hráblo sbité z násady od lopaty a starého prkna. Pokud se ovšem nechcete udřít. Mnohem lepším řešením je pořídit si kvalitní, ergonomicky tvarované hráblo Fiskars, které je vyrobeno z lehkých, ale mimořádně pevných plastů.

Náš tip

Tam, kde potřebujeme sypat chodníky solí nebo pískem dobře pomůže posypový vozík Gardena. Na jaře a v létě jej zase využijeme při rovnoměrném rozhazování travního osiva nebo hnojiva.

 

 

 

Více na www.mountfield.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika