DTZ Property: Pokles nájemného se v Evropě zpomaluje

Vysoký podíl prodloužených nájemních smluv, bonusy pro nájemce a sílící tlak firem na snižování nájemného byly hlavními znaky trhu kancelářských prostor v Evropě ve 3. čtvrtletí. Nepřekvapí proto, že za prvních devět měsíců tohoto roku byla uzavřena jen polovina nájemních smluv na kancelářské plochy než ve stejném období 2008. Výsledky v České republice jsou velmi podobné. „V Praze dosáhla čistá realizovaná poptávka méně než 95 000 m2, což představuje 52 % propad v porovnání s prvním až třetím čtvrtletím roku 2008,“ přibližuje hlavní trend Lenka Hartmanová, analytička mezinárodní poradenské společnosti DTZ, která vydala aktuální studii.

 

Navzdory obecné situaci jsou evropské metropole, kde objem uzavřených smluv mezikvartálně stoupl. Důvodem je zastavení poklesu nájemného, což je stimulem poptávky; firmy poptávající nájem například v obchodním centru (CBD) Paříže nebo londýnských čtvrtích City a West End si uvědomují, že s výhodnějšími podmínkami již nelze počítat.

 

Průměrná míra dostupnostiv administrativních budovách dosáhla ke konci září v Evropě 9,5 %. Znamená to meziroční navýšení, které bude mít – navzdory předpovědím ekonomického oživení – ještě nějakou dobu setrvačnost. Opačný trend je v nájemném: to od počátku letošního roku kleslo o zhruba 11 %. Nejvýraznější propad byl zaznamenán v Kyjevě (-56,3 %) či Dublinu (- 30 %). V Praze činil pokles od začátku roku 8,7 %.

 

Česká metropole se bude pohybovat na úrovnievropského průměru i v konečné bilanci letošního roku. Podle odhadu pražské kanceláře DTZ zaznamená zdejší trh pokles nájemného v nových kancelářských budovách o cca 13 % od začátku roku, zatímco evropský průměr má dosáhnout úrovně 13,4 %. Je to zajímavé i proto, že v Praze vlastníci a pronajímatelé neposkytovali zájemcům takové incentivy, jako tomu bylo běžné v jiných evropských městech. Za rekordní můžeme označit dvouleté nájemní prázdniny pro jednu společnost, která podepsala kontrakt na 15 let v londýnském City.

 

V Praze je možné v závislosti na velikosti poptávky, požadované lokalitě, ratingu budoucího uživatele a kvalifikovaným vyjednáváním přes specializované realitní poradce dosáhnout na standardní období 5 letého nájmu 3 až 5 měsíčních nájemních prázdnin a příspěvek na vybavení kanceláří až 50 EUR/m2, u velkých požadavků (o výměře ca nad 3 000 m2) významných nájemců a při nájemních smlouvách delších než 5 let mohou pobídky dosahovat ovšem až dvojnásobek průměrné výše.

 

V Londýně City, Paříži a Varšavě se pokles nájmů blíží svému dnu, ve všech ostatních evropských metropolích bude nájemné pokračovat v poklesu i v roce 2010 ovšem daleko pomalejším tempem než v roce 2009. Pro Prahu DTZ předpovídá velmi mírné korekce směrem dolů ve vztahu k typu budovy a umístění. „Rok 2010 má přesto být ve znamení stabilizace trhu, a tím i výše nájemného,“ uzavírá Lenka Hartmanová.

 

 

 

 

Lenka Pohlodková

Marketing and PR Manager, DTZ

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality