Daň z nemovitostí v Hradci Králové u garáží a chat vzroste, u bytů se sníží

TNBiz, 24.11.2009
Mediafax

HRADEC KRÁLOVÉ (MEDIAFAX) - Majitelé garáží a chat v Hradci Králové zaplatí v příštím roce zhruba dvakrát vyšší daň z nemovitostí, naopak v případě domů a bytů na dani mírně ušetří. Od ledna budou nově daň platit také majitelé zemědělské půdy. Agentuře Mediafax to v úterý řekl náměstek hradeckého primátora Boris Herman (ODS).

Zastupitelé města o změnách rozhodli na základě takzvaného Janotova rozpočtového balíčku vlády. Podle něj se základní sazba daně z nemovitostí od ledna 2010 zvyšuje na dvojnásobek. "Díky tomu by měl městský příjem z daní vzrůst o 10 procent z letošních 136 milionů korun na 149 milionů," řekl Herman.

Vlastník chaty, chalupy či garáže o velikosti 50 čtverečných metrů zaplatí v příštím roce daň 1350 korun místo letošních 675 korun, tedy zhruba dvojnásobek. Naopak v případě rodinného domu či bytu s plochou 120 metrů se daň z letošních 1440 korun od ledna sníží na 1296 korun.

Hradecká radnice v minulém roce nastavila pro majitele zemědělské půdy takzvané daňové prázdniny, kdy rolníci neplatili žádnou daň. Od roku 2010 budou za hektar orné půdy platit 600 korun a za hektar luk 200 korun.

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality