V Liberci se nezvýší daň z nemovitosti

TNBiz, 26.11.2009
Mediafax

LIBEREC (MEDIAFAX) - V Liberci se v příštím roce nezvýší daň z nemovitosti. Ve čtvrtek rozhodli zastupitelé stotisícového města o změně vyhlášky a zrušení místního koeficientu s násobkem 2.

Pro město to znamená, že by na dani z nemovitosti mělo vybrat zhruba stejně jako letos. Již dříve uvedl primátor Liberce Jiří Kittner (ODS), že pokud by místní koeficient nezrušili, během dvou let by se daň zvýšila čtyřikrát. „Pro toho, kdo loni platil 1 500 korun, by se daň zvýšila na 6 000. To by bylo neúnosné,“ upozornil primátor.

Loni mohli zvýšit obce a města místní koeficient až pětinásobně, čehož využila zhruba polovina z 39 měst v Libereckém kraji. Obvykle zvolili dvojnásobek. Podle takzvaného Janotova balíčku se však daň z nemovitosti v příštím roce plošně zvýší znovu dvojnásobně.

Liberec není jediný v Libereckém kraji, kdo příští rok zruší místní koeficient. O jeho zrušení už rozhodli zastupitelé v Semilech. Některá města se ale obávají, že by rušení místního koeficientu mohlo znamenat právní problémy. Změnit ho totiž musí do konce listopadu letošního roku, vyhláška ale začne platit až od Nového roku. Podle platné vyhlášky mohou koeficienty měnit do června. V České Lípě se proto rozhodli koeficient nechat ve stejné výši, lidé ale nebudou platit za likvidaci odpadu. To se však vyplatí jen rodinám s více členy. Například čtyřčlenná rodina na odpadech ušetří 1 992 korun. Taková částka se na dani z nemovitosti kupříkladu platí za třípokojový byt na místním velkém sídlišti Špičák.

Více sáhnout do peněženek budou muset v Jablonci nad Nisou, kde naopak místní koeficient navýšili. Lidé i podnikatelé tak zaplatí až čtyřikrát více. Jablonecká radnice by díky tomu měla vybrat navíc 28 milionů korun. Letos radnice z daně z nemovitosti získá asi 14 milionů korun.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality