Niedermayer (Deloitte): Poptávka po nájmu kanceláří stále klesá, roste jejich neobsazenost

TNBiz, 2.12.2009
Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Podle konzultanta společnosti Deloitte a bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera poptávka po nájmu administrativních budov i nadále klesá. Uvedl to ve středu v Brně na konferenci o realitním trhu.

Podle Niedermayera klesla poptávka po nájmu administrativních budov meziročně o více než 40 procent a stav se nezlepšuje. Letos je na trh dodáváno meziročně asi o třetinu nových prostor méně, což je však způsobeno i rekordním rokem 2008. „I přes menší nabídku na trhu výrazně roste neobsazenost, v současné době se pohybuje kolem 10 procent, což vede k tlaku na pokles cen nájmu,“ sdělil Niedermayer.

V Česku je nejvýznamnějším trhem Praha s podílem 70 procent, následuje Brno a Ostrava. Praha disponuje 2,634 miliony metrů čtverečních celkového objemu kancelářských prostor. Od začátku letošního roku bylo na pražský trh uvedeno 101 000 metrů čtverečních nových kancelářských ploch, z toho 15 800 metrů čtverečních ve třetím čtvrtletí. V posledním čtvrtletí roku 2009 by mělo přibýt dalších asi 20 000 metrů čtverečních. Do konce roku 2010 by pak v Praze mělo být dokončeno asi 75 000 metrů čtverečních nových kancelářských ploch.

Libor Popela, popela@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality