Jak vyluxovat zahradu?

Na podzim je zahrada díky pestře zabarvenému listí mnohdy stejně krásná jako v létě. Všichni ale víme, že s listím je potíž. Různé druhy stromů je totiž shazují v různou dobu, a mnohé i postupně. A tak nezbývá, než neustále dokola hrabat a hrabat…

Úklid spadaného listí běžnými hráběmi je práce otravná a nevděčná. Naštěstí už existují výteční pomocníci v podobě elektrických nebo benzinových zahradních vysavačů, kteří zároveň slouží jako fukar.

„Listí stačí jen nafoukat na hromadu, pak jednoduchým úkonem přeměnit stroj na vysavač a následně listí vysát do objemného vaku, který si nese obsluha přes rameno,“ vysvětluje snadnou obsluhu Helena Doubková z Mountfieldu. Samotný vak může mít objem až 53 litrů, ale i při úklidu větší plochy se nemusíte obávat, že by byl příliš rychle plný. Dnes už jsou podle Doubkové v prodeji moderní vysavače se speciálním rozmělňovacím zařízením, které redukuje objem vysávaného listí až o 90%. Výkon mají víc než dostatečný, o čemž svědčí dosahovaná rychlost vzduchu až 375 km/h nebo průtok až 12 kubíků vzduchu/min.

Posbírané a rozdrcené listí pak můžeme využít jako báječný materiál do kompostu.

Zajímavostí je, že například zahradní vysavače Oleo-Mac (EU) nebo Toro (USA), které jsou u  nás zřejmě nejrozšířenější, lze velmi dobře také využívat na úklid pilin i na vysávání jiných drobnějších nečistot. Často je lidé používají i v zimě na úklid chodníků od čerstvě napadaného prašanu.

 

Na snímku benzinový vysavač listí BV 300 Oleo-Mac.
Foto: Mountfield



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada