Na trh opět míří stovky nových bytů, převážně menší výměry

TNBiz, 6.1.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na českém trhu s byty nastává pohyb, nejsilnější hráči dají do prodeje v prvním pololetí stovky nových bytů, téměř výlučně v Praze. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

Spuštění několikrát odkládaných projektů otestuje, zda letos skutečně nastane oživení, o kterém developeři hovoří od loňského podzimu.

„Plánujeme, že v březnu zařadíme do prodeje pět nových lokalit,“ uvedl pro deník E15 šéf firmy Central Group Dušan Kunovský. Tři projekty pustí na jaře na trh další přední pražský developer Ekospol, zatím jeden začne prodávat společnost Finep. V nabídce se objeví jak úplně nové projekty, tak další etapy dosavadní výstavby. Jedno mají společné. Developeři upravili v krizi původní plány a budou stavět mnohem víc malých bytů.

Například projekt Nový Park Písnice v Praze 4, který na jaře nabídne Ekospol, má v plánech jen byty 1+kk a 2+kk. „Třípokojový byt můžeme klientům poskládat na požádání,“ vysvětlil generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. „Obecně teď převážnou většinu našich projektů tvoří garsonky a 2+kk, jen výjimečně větší byty,“ dodal.

Skladbu svých bytových domů upravil také Finep. Snaží se však zachovat celou škálu od garsonek až po čtyřpokojové byty. „Klienti mají zájem o menší pokoje, avšak v počtu, který rodina potřebuje,“ uvedl předseda představenstva Finep Michal Kocián.

Developeři analyzují aktuální poptávku u vlastních i konkurenčních projektů a vývoj kupní síly obyvatel. „Kdo chtěl dřív 3+kk, dnes se spokojí se dvěma pokoji,“ tvrdí Korec.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality