FENG-SHUI, čte se feng šuej, ne švejžužu

I když chutné jídlo je také takové Feng- Šuej, vyváženost všech přísad dohromady tvoří velice chutný pokrm. Feng-Šuej nás obklopuje všude, je to harmonie neboli vyváženost, tato praxe je založena na jin a jang, což už všichni z nás určitě slyšeli. Jin a jang jsou dva protiklady, které tvoří celek, vzájemně se doplňují, jeden bez druhého by byly neúplní a nezajímaví. 

Jin představuje například zemi, ženu, odpočinek, vodu, a jang zase nebesa, muže, aktivitu, oheň. Představme si, že by nebylo nebe a byla pouze zem, nebo že by nebylo žen. Kdo by inspiroval muže k uměleckým dílům, kdo by dal muži roli ochránce? Pouze žena a muž společně mohou vytvořit nový život, novou hodnotu.

Říkáte si, co se to tu píše, to je snad samozřejmé, že je to tak, ale na těchto kontrastech je založeno všechno bytí, a jeden bez druhého naprosto nemají smysl To je Feng-Šuej, prostá vyváženost  protikladů.

Teď mě napadá zmínit náš všední život, všichni známe někoho nepříjemného nebo dokonce zlého, ještě že tací mezi námi jsou, bez nich bychom nerozeznali a nevážili si člověka dobrého. Opět je to protiklad, který jeden bez druhého vlastně neexistují.

Tato metoda pochází z čínské kultury, která je stará více než 7000 let, předcházela všem písemný dílům přírodních věd a teorie medicíny.  Učení se zpracovávalo dlouhodobým pozorováním přírody a jejích zákonitostí. Zkušenosti se zaváděly do staveb obydlí tak, aby člověku vytvořilo harmonický život, protože příroda nám nabízí pohled na harmonii a právě od ní bychom se měli učit.

Máme to štěstí, že Feng-Šuej k nám díky několika tisíciletému pozorování tohoto vlivu na člověka přichází v této již kompletní, časem prověřené  podobě.

Nebudu zde popisovat všechny formy učení Feng-Šuej, ale pro dnešek zmíním jednu, je to schéma PA-KUA. Prostor je rozčleněn na sektory a každý značí jednu z oblastí lidského života, hojnost, slávu, partnerství, budoucnost, přátele, kariéru, znalosti a rodinu, ve středu místnosti je zdraví. Podívejte se do svého domu či bytu, zdali není nějaký kout přeplněný či zastavěný, nebo část prostoru úplně chybí. Tato oblast nám pak v reálném životě může připadat nenaplněná. Všechno se dá ale řešit a určitě není dobré si s tím dělat těžkou hlavu.

Teď něco z praxe, popíšu jednoduše např. koupelny....přemíra vody, hodně odpadů, voda odplavuje a čistí. Pokud je v sektoru například bohatství, co myslíte, že se děje s našimi financemi....neustále se odplavují a my můžeme pracovat do úmoru a peníze se doma nedrží, proto je dobré zařídit koupelnu a vyvážit jí zemitými barvami, materiály nebo tvary. Země s vodou jsou v souladu, tím vyvážíme živel vody a energie zůstává v místnosti a nežene se do kanálu. Zní to jako sci-fi, ale nezapomeňte, že je to opravdu lety ověřená metoda.

Toto je taková kapka informací z přirozené metody Feng-Šuej. Souvisí s námi, aniž bychom si to uvědomovali, zrcadlí naše podvědomí, nad kterým nemáme kontrolu, ale kdo jen trochu pronikne do tohoto učení, začne číst ve svém prostoru to, co mu jeho podvědomí říká.

 

 

Autorka článku: Markéta Fleischnerová 

Více na www.mfart.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry