Fotovoltaické panely a sníh

Vybavit svůj rodinný dům či chalupu fotovoltaickými panely a efektivně tak využívat sluneční energii, o tom přemýšlí stále více lidí. Se vzrůstajícím zájmem o tuto oblast se množí i otázky ohledně provozu takové soukromé solární elektrárny. Mezi nejčastější dotazy patří i problematika sněhové pokrývky. Vadí solárním panelům sníh? Jakým způsobem je sněhu zbavit? Nemůže je sníh poškodit? To jsou otázky, na které není lehké najít odpovědi ani na internetu. 

Jak se chovají panely pod sněhem?

Se sněhem je nutné v našich zeměpisných šířkách počítat. Pokud se rozhodneme umístit si na střechu fotovoltaické moduly, očekáváme od nich výnosy po celý rok, nejen v letních měsících. Základním faktem ovšem je, že v případě úplného zakrytí fotovoltaických panelů sněhem klesá jejich výkon na nulu. Pokud by tedy byly panely pod sněhem dlouhodobě, ztrácí na střeše svůj smysl.

Ze zkušeností však vyplývá, že k takové situaci dochází zcela minimálně. Fotovoltaické moduly mají velice hladký povrch. Při umístění na šikmou střechu po nich sníh sklouzne a obnaží alespoň horní část modulu. Když vysvitne slunce, tak poměrně rychle sjede i zbytek sněhu,“ říká odborník na fotovoltaiku Filip Malán ze společnosti Soleg. Fotovoltaické moduly se totiž při slunečním záření mírně zahřívají a i při zatažené obloze bývá jejich teplota vyšší než venkovní teplota. Sníh se tak na hladké ploše většinou neudrží. K poškození kvalitních panelů sjíždějícím sněhem nedochází. 

Ometat či neometat?

Otázkou zůstává, zda panely tedy sněhu zbavovat, či počkat, až sníh roztaje či sjede. „Pokud tu možnost máme, je dobré sníh z panelů ometat, ale není to většinou nezbytné, k velkým ztrátám zde nedochází, neboť sníh brzy sjede sám. Jiná situace je samozřejmě v místech větších sněhových srážek, například v horských oblastech,“ říká Filip Malán. V horských oblastech ČR totiž může sněhová pokrývka dosáhnout až několika metrů a čas od času může být očištění panelů na místě. 

Výběr fotovoltaických panelů do horských oblastí

Pokud uvažujeme o pořízení fotovoltaických modulů do horských oblastí, je třeba brát ohled i na odolnost prosti sněhu a větru u jednotlivých panelů. „Zvlášť v místech náročnějších klimatických podmínek je důležitá kvalita panelu. Doporučuji vyhnout se laciným asijským produktům a vybírat z renomovaných značek, jako je skandinávský REC Solar, německé značky Solarworld, Sovello a podobně,“ komentuje Filip Malán ze Solegu. Značka Sovello například v červenci tohoto roku zvýšila pro sérii modulů SV-X oficiální maximální specifikace zátěže sněhu a větru na 5,4kN/m2. To je při váze modulu pouhých 18,6kg naprosto špičkovou hodnotou. 

Bezpečnost

Z hlediska bezpečnosti je třeba brát v úvahu, že po hladké ploše modulů může snadno sjet větší množství sněhu a svým pádem ze střechy způsobit škodu. Skluz sněhu z fotovoltaických panelů je prudší, než z hrubšího povrchu střechy, ale díky menšímu tření k němu dochází častěji. „V oblastech s větším množstvím sněhových srážek není od věci umístit pod panely protisněhové zábrany. Pro usnadnění pohybu po střeše a přístupu k panelům, například při ometání sněhu, doporučuji instalovat na střechu i lávky či žebříky,“ doporučuje Štěpán Lášek, odborník na bezpečnost střech ze společnosti Lindab.

 

Více na www.soleg.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba