DTZ: Trhu průmyslových prostor vévodí relokace a menší transakce

Relokace, vyšší zájem ze strany malo/velkoobchodních a distribučních firem, ale i pozvolna vzrůstající poptávka po výrobních prostorách jsou v současnosti určující pro trh průmyslových nemovitostíČeské republice. Nájemci, mezi nimiž nechybějí ani subjekty, které nově vstoupily na tuzemský trh, využívají velkého objemu neobsazených skladů a ochoty developerů nabízet incentivy nebo snižovat nájemné. Podle aktuálních údajů mezinárodní poradenské společnosti DTZ se průměrná velikost poptávky po skladových prostorech pohybuje kolem 4 200 m2 a mezi zájemci dominují firmy, jež se chtějí stěhovat ze starších, nevyhovujících a na provoz často nákladných objektů.

 

Zcela nově na český trh vstoupila běloruská společnost Alutech, jež se specializuje na výrobu stavebních komponentů z hliníku, včetně profilů pro dveře či vrata. S ohledem na plán další expanze do západní Evropy bylo prioritou nájemce umístění skladových ploch na dálnici D5, poblíž německých hranic. Nejlepší podmínky tým DTZ nakonec vyjednal v projektu CTPark Bor, kde Alutech získal 3 000 m2 skladových a administrativních ploch, které začal využívat od ledna 2010.

 

Příkladem úspěšné relokace je nedávno uzavřená transakce s českou logistickou společností DME, která si pronajala 2 000 m2D8 European Parku v Kozomíně ca 9 km severně od Prahy developera AFI, kam se přestěhovala z areálu kategorie B v Praze-Ruzyni. Prioritní byla pro nájemce cena ve vztahu k technologické kvalitě nově pronajímaných prostor a dopravní dostupnost z centra Prahy.

 

Do množiny relokací spadá i projekt společnosti Retrim-CZ, spol. s r.o., která je součástí koncernu DuPont. Retrim se rozhodl přestěhovat ze starších nájemních prostor do nové, na míru postavené haly v průmyslové zóně Holešov I. Transakce, kterou zprostředkoval tým DTZ, se týká koupě pozemku o výměře 4,8 hektarů. Celková investice do nové výrobní haly ze strany Retrimu představuje necelých 300 milionů korun. I díky tomuto úspěchu DTZ obsadila třetí příčku mezi Industriálními agenty v soutěži Podnikatelská nemovitost roku 2008 organizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky. 

 

 

 

Lenka Pohlodková

Marketing and PR Manager, DTZ

 

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality