Kancelářský trh se loni značně propadl a ani letošní rok zřejmě oživení nepřinese

TNBiz, 22.1.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V uplynulém roce bylo dokončeno pouze 162 000 m2 kanceláří, což je o 50 procent méně než v roce 2008; podle společnosti Colliers International nepřijde oživení ani letos. V pátek to uvedla Soňa Volfová, PR manager Colliers International pro ČR.

Celková nabídka kancelářských ploch v Praze dosáhla ke konci loňského roku 2,7 milionu čtverečních metrů. Zároveň stoupala neobsazenost kancelářských prostor, která se dostala na 12 procent, což je nárůst o tři procentní body. Podle predikce společnosti Colliers International letos neobsazenost dále vzroste až na 14 procent.

Nejmarkantnější nárůst neobsazenosti byl zaznamnenám v Praze 8, a to z necelých pěti procent na současných 18,5 procenta. Největší neobsazenost přetrvává v Praze 7 (23,8 procenta).

Hrubá realizovaná poptávka meziročně klesla o šest procent na 245 000 m2, ale čistá poptávka po nových prostorách se pohybovala pouze okolo 115 000 m2. Zbytek, tedy téměř 55 procent všech transakcí tvořily relokace, přejednání nájemních smluv a transakce uskutečněné na bázi podnájmů. Ty přitom fakticky netvoří poptávku po nových prostorách, ale jedná se jen o přesuny v rámci již pronajatých ploch.

Tato čísla logicky přinesla pokles nájemného. Zatímco základní nájemné téměř nekleslo, efektivní bylo až o 15-20 procent nižší. Znatelně silnější vyjednávací pozice nájemců se projevila jak v přímých slevách na nájemném a nájemních prázdninách, tak i v pobídkách ze strany developerů.

Na letošní rok společnost Colliers International příliš optimistické vyhlídky nepřináší. Nabídka nových prostor by se měla smrsknout na necelých 34 000 m2, z nichž drtivou většinu zajistí největší dokončovaný projekt budova Filadelfie v BB Centru na Praze 4. Je také třeba počítat s kancelářemi, které současní nájemci vrátí jako nevyužité. "Podle odhadu Colliers International mohou mít firmy aktuálně okolo 20-30 procent nevyužitých ploch. Ve spojení s tím, že velké množství nájemních smluv vyprší právě v letech 2010 a 2011, budou mít tyto společnosti možnost vracet přebytečné kanceláře pronajímatelům," uvádí ve zprávě Volfová.

Oživení trhu společnost očekává až v roce 2011, kdy by mohlo dojít k oživení ekonomiky a posílení důvěřy manažerů a vlastníků v trh.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality