Domácnosti se budou muset připravit na kontroly vytápění, návrhem se bude zabývat vláda

TNBiz, 30.1.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kontrola topidel, paliva a způsobu vytápění se zřejmě bude týkat i domácností. Navrhuje to novela zákona o ochraně ovzduší, kterou předkládá zastupitelstvo Moravskoslezského kraje na pondělním zasedání vlády.

Současná právní úprava umožňuje kontrolovat malé stacionární zdroje znečišťování ovzduší jen v případě právnických osob a podnikajících fyzických osob. Dohled vykonávají pověřené osoby obcí a zástupci České inspekce životního prostředí. Zaměřují se na množství vypouštěných látek, technický stav topidel, účinnost spalování a stav spalinových cest.

Majitelů rodinných domů, bytů a rekreačních staveb se tyto kontroly doposud netýkaly. Zastupitelstvo ovšem upozorňuje, že právě fyzické osoby bývají mnohdy významnými znečišťovateli ovzduší v obcích.

"Obyvatelé využívají své staré kotle na tuhá paliva a v rámci úspor spalují spalitelné odpady vzniklé v domácnostech," poukazují předkladatelé s tím, že stav je třeba změnit. I fyzické osoby by podle nich měly mít povinnost kontrolu vytápění umožnit a případně být pokutovány za zjištěné nedostatky.

"Právě v rodinných domech, bytech a stavbách pro individuální rekreaci se dosud spalují kromě paliv určených výrobci daného kotle i spalitelné odpady z domácností. Nebezpečnost takového počínání lze spatřovat především v tom, že v těchto lokálních topeništích není možné zabezpečit takové spalovací podmínky jako ve velkých energetických spalovacích zdrojích nebo spalovnách odpadů, nehledě na neexistenci zařízení na omezování emisí," upozorňují předkladatelé.

Povinnost umožnit kontrolu vytápění by měly mít podle novely fyzické osoby, které provozují zdroje spalující tuhá paliva od tepelného výkonu 15 kW nebo spalující plynná nebo kapalná paliva od tepelného výkonu 11 kW. Kontroly by měly být provedeny do dvou let ode dne nabytí účinnosti zákona a následně nejméně jednou za dva roky.

Novela bude mít podle předkladatelů významný pozitivní dopad na životní prostředí. Kvalita ovzduší se přitom zlepší zejména v obcích, v nichž se v současné době spalují tuhá paliva nebo komunální odpady. "Předpokládá se postupné zlepšování zdravotního stavu občanů, což je společně se zlepšováním kvality ovzduší prvotní cíl navrhovaného zákona, který ve svém důsledku bude znamenat snížení výdajů na lékařskou péči," míní vedení moravskoslezského kraje.

Malé spalovací zdroje v domácnostech znečišťují ovzduší zejména v přízemních vrstvách atmosféry. Zatěžují je oxidem uhelnatým, oxidy dusíku, oxidy síry, prachovými částicemi, sloučeninami chlóru, uhlovodíky a těžkými kovy. Kvůli nízkým komínům se pak tyto částice rozptylují v nejbližším okolí, tedy především v obci. "Podíl znečištění ovzduší vlivem provozu zdrojů malých výkonů spalujících tuhá paliva dosahuje v průměru 40 až 70 procent z celkového lokálního znečištění," soudí předkladatelé.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika