Počet rozjednaných prodejů domů v USA stoupl v prosinci o procento

TNBiz, 2.2.2010
Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Počet rozjednaných prodejů domů ve Spojených státech stoupl v prosinci podle očekávání trhů o jedno procento. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na průzkum americké Národní asociace realitních agentů (NAR).

Nejnovější průzkum by měl podle agentury Reuters uklidnit obavy o oslabení na problematickém americkém trhu s bydlením. V listopadu totiž index rozjednaných prodejů domů výrazně klesl, což bylo důsledkem ukončení programu daňových úlev pro ty, kteří kupovali svůj první dům.

V prosinci tak index dosáhl úrovně 96,6 bodu, což je o 10,9 bodu více, než ve stejném období předchozího roku.

Podle realitních agentů ukončení daňových úlev pouze zkreslilo data o vývoji na trhu s bydlením, který je prý již na zřejmé cestě k uzdravení.

"Na trhu jsou snadno pochopitelné výkyvy týkající se počtu rozjednaných smluv, protože kupci tak reagovali na ukončení daňových úlev," prohlásil hlavní ekonom asociace Lawrence Yun. "Tyto výkyvy zakrývají hlavní trend, který ukazuje na výrazné zlepšení nad loňské úrovně," dodal.

Daňové úlevy pro kupce nových domů měly původně skončit v listopadu loňského roku. Později však byly znovu obnoveny a prodlouženy až do června loňského roku.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality