Čína - prodeje státní půdy v r.09 rekordní, výnosy ze 40% kryjí výdaje na stimulační balíčky

Čínské ministerstvo půdy a zdrojů uvedlo, že stát v loňském roce prodal půdu za rekordních 1,6 biliónu juanů = cca 234 mld.USD. Celkem ze státních rukou přešlo 319 000 hektarů půdy, což představuje meziroční růst o 44%. Příjmy z prodejů stouply o 63%. Plných 84% prodané půdy bylo určeno na nemovitosti, zbytek připadl na potřeby budování infrastruktury a průmyslu.

Objem příjmů z prodeje půdy by dokázal ze 40% pokrýt výdaje na vládní podpůrné balíčky a odpovídá velikostí cca 5% čínského HDP. Pro srovnání v letech 1999 - 2008 čínská vláda prodala půdu za 5,3 biliónu juanů.

Ceny nemovitostí v prosinci 09 v 70 hlavních čínských městech posílily v průměru meziročně o 7,8%, což bylo nejrychlejší tempo růstu za posledních 18 měsíců. Za celý rok 2009 tržby na čínském realitním trhu stouply meziročně o 75,5% na 4,4 biliónu juanů.

Začátek roku není v tomto srovnání nijak příznivý. Prodeje již existujících domů v Pekingu v lednu propadly o 70%, prodeje nových domů v Šanghai poklesly o polovinu. Odhaduje se, že celkové tržby v letošním roce poklesnou o cca 10%. Důvodem pro razantní propad jsou vládní opatření pro zamezení přílišného růstu objemu půjček a zpřísnění podmínek pro poskytování nových úvěrů.

Odhaduje se, že půjčky na bydlení představují v Číně cca 20% veškerých půjček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality