Brněnský realitní trh: ceny srovnatelné s Prahou, komfort často nižší

Shodně s celorepublikovým trendem volí i v Brně zájemci o samostatné bydlení častěji formu nájmu než koupě. Přestože jsou finančně brněnské nájmy srovnatelné s nabídkou v Praze, úroveň vybavenosti bytů k pronájmu v Brně je obecně nižší než v hlavním městě. Vyplývá to z údajů přední české realitní společnosti MEXX Reality, která v těchto dnech otevřela v Brně svou pobočku.

 

„V porovnání s běžnými byty v Praze, které mají opravdu moderně a dobře vybavené například kuchyně či koupelny, brněnský trh zaostává. Cena nájmu je však téměř shodná, a to i u bytů na dobrých adresách,“ popisuje Josef Šinágl, generální ředitel MEXX Reality. Míra poptávky po nájemním bydlení je pak v Brně určována především akademickým rokem. „Vzhledem k tomu, že Brno je univerzitní město, narůstá zájem o nájmy každý rok nejvíce v období srpna a září, kdy sem přichází velké množství studentů,“ upřesňuje Šinágl.

 

Za poptávkou po pronájmech výrazněji zaostává zájem o koupi bytů, jehož pokles začali už znatelně pociťovat i developeři. „Když se lidé rozhodnou pro koupi bytů, zajímají se převážně o byty menší výměry v zajímavých lokalitách. I u takových ale prodej trvá déle než dříve,“ vysvětluje Šinágl.

 

Finanční krize zasáhla i do oblasti brněnských komerčních prostor a kanceláří. „Velké množství těchto prostor, které je nyní v nabídkách realitních kanceláří, tlačí cenu dolů. Je zde však stále řada majitelů, kteří ze svých finanční požadavků odmítají slevit,“ popisuje Šinágl.

 

Otevření brněnské pobočky MEXX Reality přichází v době, kdy tamní realitní trh začíná oživovat. Charakter pobočky zvolila tentokrát společnost jiný, než jaký je obvyklý u většiny jejích poboček. „Zastoupení společnosti jsme v Brně měli již v minulosti, kdy kancelář fungovala jako franchisingová. Úroveň poskytovaných služeb ale neodpovídala našim požadavkům na kvalitu, a proto jsme franchisingovou smlouvu vypověděli. Nyní se do Brna vracíme a s ohledem na potenciál místního trhu jsme se tentokrát rozhodli otevřít vlastní pobočku,“ uzavírá Šinágl. Spektrum služeb, které pobočka nabízí, zahrnuje kompletní realitní servis včetně financování a právního poradenství. Navíc přináší stále ještě novinku českého realitního trhu – elektronické aukce.

   

  

Lenka Knězová

MEXX Reality                                                                                          

ředitelka marketingu 

 

Markéta Aulová

Comunica, a.s.


 

   



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality