Tři největší čeští developeři drží 60procentní podíl na trhu novostaveb v Praze

TNBiz, 16.3.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Tři největší tuzemští developeři, mezi které patří společnosti Central Group, Finep a Skanska, drží v současné době tržní podíl zhruba 60 procent na trhu novostaveb v Praze. Informovala o tom v úterý společnost Finep.

Mezi krátkodobé trendy bude podle Michala Kociána, předsedy představenstva Finep Holding, patřit odchod menších společností, pro které není development hlavní podnikatelskou činností. „Tržní podíl tří největších developerů i nadále poroste,“ dodal Kocián.

„Dlouhodobě Česku hrozí nedostatek moderních kanceláří i nemovitostí pro bydlení,“ řekl Tomáš Pardubický, generální ředitel Finep Holding. Podle něj i nadále budou reality nejbezpečnější investiční a protiinflační nástroj.

„Největší bytový boom proběhl v sedmdesátých letech minulého století, kdy bylo postaveno mnoho panelových domů,“ řekl Pardubický. „Český bytový fond je starý a musí být nahrazen novým bydlením.“

Podle Pardubického začíná převládat model one-stop-shop, kdy chce zájemce o byt vyřešit na jednom místě co nejvíce služeb spojených s koupí nového bytu a případně se zbavit toho předchozího. S tím souvisí sjednání hypotéky, případně její převedení z předchozího bytu na nový. Mezi další služby patří například poskytování služeb bytového architekta.

Josef Janda, janda@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality