Hypotéky zlevnily. Zájem o ně přesto dál klesá

TNBiz, 18.3.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Skomírající zájem o hypotéky donutil banky zlevňovat. Průměrná sazba na hypotéce klesla v únoru na 5,37 procenta ročně, což je nejméně od prosince 2007. Vyplývá to z údajů serveru hypoindex.cz. Informace přineslo čtvrteční vydání Hospodářských novin (HN).

I přes slevy však hypoteční trh pokračoval v dramatickém propadu. Banky v únoru půjčily na hypotékách o pětinu méně než loni v únoru., kdy již trh meziročně ztrácel přes třicet procent. "Únor je v prodejích tradičně lepší než leden. Další výrazné zlepšení přijde s pěkným počasím během května a června. V letošním roce by se už ale meziroční propad mohl zastavit.," řekl Milan Roček specialista na nemovitostní trh společnosti Deloite.

Slevové akce bank se týkají hlavně klientů, kteří si berou hypotéku na méně než 85 procent hodnoty nemovitosti a sazbu si zafixují na delší období, tedy pět let. Klienty, kteří do nemovitosti investují i část vlastních peněz, totiž banky považují za bezpečnější. Znamenají pro ně větší jistotu, že budou úvěr splácet.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika