Nová bytová výstavba USA v březnu rostla o 1,6 pct

Nová bytová výstavba v březnu rostla nad očekávání a odrážela důvěru stavitelů domů i lepší stav ekonomiky na konci prvního čtvrtletí. Pozitivně se promítla vzestupná revize za únor, před měsícem výstavba předběžně zpomalila na roční minima. Výhled je ale velmi nejistý, z hlediska dostupnosti bydlení jsou stále nejlepší podmínky v historii USA avšak státní podpora v dubnu skončí.

Březnový odhad amerického ministerstva obchodu uvedl, že počet započatých novostaveb rostl o 1,6% z 616 tisíc na 626 tisíc celoročně přepočtených jednotek. Úřad revidoval předběžný únorový údaj nahoru z 575 tisíc na 616 tisíc jednotek. V únoru pak odhad 591 na 609 tisíc. Březnová data byla nejvyšší od listopadu 2008.

Výsledek vysoce překonal pesimistické předpovědi. Většina analytiků předpokládala 605 tisíc jednotek. Ve stejném období před rokem bylo v době recese zahájeno jen 521 tisíc novostaveb. V meziročním porovnání jde o nárůst o 20,2%

Počet zahájených jednogeneračních domů, které táhnou celkovou výstavbu ze 4/5, klesl o 0,9% na 531 tisíc jednotek. Meziročně ukazatel ale roste o solidní 47,1%. Regionálně byla nejvyšší aktivita na jihu USA.

Klíčová statistika budoucí výstavby vyšla v březnu také velmi příznivá. Počet stavebních povolení totiž vyskočil o 7,3% na 685 tisíc a byl nejvyšší počet od října 2008. Úřad zpětně revidoval únorová data nahoru z 612 na 637 tisíc. Průměrné tržní odhady čekaly 625 tisíc. V meziročním porovnání počty stavebních povolení v březnu rostly o 34,1%.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality