Strážci stínu a pohodlí

Markýzy – nenápadný prvek fasády zvoucí během parných letních dní k posezení ve stínu, ochraňující interiér proti přehřátí. Ty, jejichž pohyb je zajištěn automaticky, navíc poskytují obyvatelům terasy i domu nebývalé pohodlí.

Moderní rodinné bydlení klade důraz na minimální údržbu i obsluhu domu a možnost maximálního využití volného času v těsné blízkosti přírody. Čisté linie korespondující se současnou architekturou a bohatě prosklená fasáda, která boří hranice mezi interiérem a exteriérem, si tak žádají sofistikovaný stínicí systém. Tradiční slunečník sice ochrání terasu před nežádoucími slunečními paprsky, neučiní tak však zcela spolehlivě a bez naší asistence. Také samotné fasádě bude daleko lépe slušet markýza navržená na míru konkrétnímu domu. Motorové pohony zajistí její přizpůsobivost povětrnostním podmínkám. Čas strávený pod markýzou tak bude příjemnější, pohodlnější i delší.

 

Delší životnost markýzy

Jelikož pořízení systému markýz může být i finančně náročnější záležitostí, je žádoucí, aby nám tyto sloužily co nejdéle. Životnost samotné markýzy neovlivňuje pouze typ použité látky, nebo druh mechanismu, ale především kvalitní pohon. Proto jsou pohony od firmy Somfy navrženy tak, aby životnost markýzy co možná nejdéle prodloužily. K hlavním funkcím zařízení patří například automatické zastavení ihned po uzavření kazety a následné povolení látky. Kazeta je pak vždy perfektně zavřena. Tato opatření účinně chrání jak látku, tak i mechanismus markýzy.  Pokud dojde už při samotném zavírání k zablokování markýzy, ihned zasáhne elektronická detekční jednotka, která motor zastaví.

 

Ochrana interiéru bez námahy

Vybavení markýz elektrickým pohonem je sice určitým nadstandardem, je však třeba uvědomit si, že přidaná hodnota nespočívá pouze ve větší pohodlnosti nebo prodloužení životnosti stínícího systému, ale především ve zvýšení efektivity využití markýzy. Automatizovaný systém skýtá totiž možnost ovládat markýzy i v době naší nepřítomnosti. Například přes poledne, kdy je intenzita slunečního svitu nejvyšší, tráví většina z nás v zaměstnání mimo domov.  Po návratu nás pak může překvapit nepříjemně vyhřátý interiér. A přitom není nic jednoduššího, než opatřit systém markýz například slunečním čidlem. Pokud slunce svítí příliš intenzivně, sluneční čidlo vyšle signál, markýza se automaticky vysune a tím ochrání terasu i interiér domu před slunečním zářením a horkem. Čidlo je navíc bezúdržbové, energii mu totiž dodává akumulátor, který je dobíjen slunečním svitem. Strach o markýzu v případě změny povětrnostních podmínek není v tomto případě na místě, neboť sluneční čidlo v kombinaci s čidlem větrným (nebo bezdrátovým otřesovým) dokáže markýzu v případě náhlého silného větru opět bezpečně skrýt do kazety.

 

Více času na zahradě

Markýzy nemusí být nutně chápány jen jako stínící technika. Mohou nám zpříjemnit chvíle na terase i za chladnějšího počasí, nebo večer při nižší úrovni světla. Pro tyto případy má firma Somfy připravena řešení pomocí instalace speciálního osvětlovacího a topného panelu. Osvětlení na jednom panelu zajišťuje pět 20 wattových halogenových žárovek umožňujících plynulou regulaci intenzity osvětlení od nočního přisvícení až po plný výkon. Preferovanou intenzitu je navíc možné uložit do paměti. Samozřejmostí je pak možnost směrování jak celého panelu, tak jednotlivých žárovek.

Úsporné topné panely s vysokou účinností (až 92%) pracují na principu sálavého tepla, neohřívají tedy vzduch. Vyzařovaná tepelná energie je velice blízká slunečnímu záření, působí tedy velice příjemně. I topný panel, stejně jako osvětlení, nabízí regulaci výkonu, uložení vybrané hodnoty do paměti a její následné vyvolání ihned po zapnutí.

 

Zapomeňte na kliku

Samostatnou kapitolou jsou dálkové ovladače, nedílná součást manuálně řízených i plně automatických pohonů. Přestože čidla pohotově reagují na změny počasí, povětrnostní podmínky i případná nebezpečí, někdy mohou být naše požadavky velmi netypické. A právě pro takové chvíle je třeba mít po ruce ovladač. Z portfolia firmy Somfy je navíc možné vybrat vhodné designové provedení, které bude nejlépe odpovídat prostředí, ve kterém je ovladač používán. Ideálním řešením pro terasy je design Patio určený speciálně k venkovnímu používání. Vyniká zvýšenou odolností proti nárazu a vodě, což ocení především majitelé teras s bazénem. Rozsah funkcí ovladače je otázkou konkrétních požadavků zákazníka. Lze volit od jednokanálového modelu až po dvacetikanálový (pro nezávislé ovládání až dvaceti zařízení nebo jejich skupin). S dálkovými ovladači Somfy navíc může být současně ovládána nejen markýza, ale také další zařízení v domě, jako jsou rolety, žaluzie, osvětlení nebo garážová vrata. Ovládání je snadné, například k vyvolání oblíbených poloh postačí pouze stisknutí tlačítka „my“.

 

Jak to funguje?

Trubkový pohon Somfy je instalován v hřídeli, na kterou se navíjí látka markýzy. Ovládán může být externí řídicí jednotkou, nebo může být vybaven vestavěným přijímačem dálkového ovládání. V obou případech máme možnost používat větrnou a/nebo sluneční automatiku. Motorový pohon je vhodný pro jakoukoliv markýzu (standardní, polokazetovou, kazetovou, zastínění zimní zahrady…). Velmi jednoduchá je i změna již namontované, manuálně ovládané markýzy. Ta může být i dodatečně vybavena motorovým pohonem, aniž by bylo nutné provádět zásadní změny v její konstrukci. Není se tak třeba obávat stavebních úprav. Také ovládací technologie pohonu nevyžaduje žádné rozsáhlé úpravy. Bezdrátové RTS (Radio Technology Somfy) lze instalovat s minimálními nároky na kabeláž, která se při použití pohonů s vestavěným přijímačem dálkového ovládání omezuje pouze na přívod 230 V k pohonu. Kabelovou technologií (WT) lze ovládat jednu jedinou markýzu i více zařízení. Ovladač je v tomto případě vždy nástěnný a s pohonem je propojený kabelem. V případě více zařízení jsou jednotlivé ovladače ještě propojeny slaboproudým kabelem, díky kterému lze zadávat centrální povely – manuální z centrálního ovladače nebo automatické (centrální spínací hodiny, sluneční nebo větrná automatika…).

 

Více na www.somfy.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky