Keramika zjemňuje

italské Bologni se konal 27. ročník jednoho z nejvýznamnějších evropských veletrhů - Cersaie. Ten je každoročně zaměřený na koupelnové vybavení a na nejnovější trendy koupelnového interiéru. Odborníci ze společnosti Siko Koupelny se prestižního veletrhu zúčastnili a zjistili, co je v koupelnách právě teď nejvíc trendy.

 

Dominujícím prvkem boloňského veletrhu byl wellness styl, tedy péče o tělo i duši a snaha o vytvoření vnitřní harmonie. Dnešní doba diktuje trend dobře vypadat a dobře se cítit. A dosáhnout této fyzické i psychické pohody a rovnováhy není vůbec snadné. Pomoci mohou nejen návštěvy různých wellness center a lázeňských domů, ale i vhodně zařízená koupelna ve vlastním bytě či domě: tedy s důrazem na relaxaci, estetiku prostoru a vytvoření vlastního jedinečného prostředí, kde se budeme cítit nejlépe. Tomuto trendu jde vstříc jak nabídka obkladů a dlažeb, tak koupelnového vybavení. Vybrat si lze z pestré a široké škály hydromasážních van a sprchových koutů, které dokážou vyvolat pocit profesionální masáže.

 

„Obklady, dlažby a koupelnové vybavení jsou nedílnou součástí interiéru bytu či domu. V posledních letech jejich význam nebývale stoupl, protože jednotlivé obytné prostory jsou stále více propojené a otevřené. Kuchyně je spojena nejen s jídelnou, ale běžně i se společenským prostorem, a koupelna bývá stále častěji přímo navázána na ložnici. Obklady a dlažby slouží jako propojovací a sjednocující prvek celého interiéru, a proto nacházejí uplatnění i na místech, kde nebyly dosud úplně běžně užívány. Setkáme se s nimi v obývacím pokoji, ložnici a dokonce i v dětských pokojích,“ popisuje další trend Karel Novotný, vedoucí oddělení designu společnosti Siko Koupelny.

 

Na veletrhu bylo patrné, že výrobci se zaměřili zejména na zdokonalování a rozvíjení stylu let minulých. Přesto je portfolio představených nápadů široké. Co se týče velikosti, obklady a dlažby dosáhly svého prozatímního maxima, kterým je rozměr 120x120 cm. Spektrum ostatních rozměrů je opravdu bohaté, od 120x60, přes 60x60, až třeba po 20x50. Formát obkladů je většinou obdélníkový a je pokládaný vodorovně s minimální spárou. Nastupujícím trendem jsou co nejtenčí dlažby a obklady, tloušťky pouhých 3-5 mm, nazývané Slim, Thin Skin, Light apod. Jsou lehké a přitom pevné a zajišťují úspory materiálu, snadnou dopravu i skladování. Lze je úspěšně použít i při rekonstrukcích bez nutnosti demontáže původních obkladů a dlažeb. Nevýhodou této novinky je její prozatímní velmi vysoká cena. Barevnost a povrchy dlažeb a obkladů shrnuje Karel Novotný následovně: „Barevnost postupně ustupuje od výrazných pastelových barev minulých let, je tlumenější, jemnější. Více se prosazují kombinace bílé a černé, také šedá barva a již standardně přírodní odstíny. Zlato a frity se po výrazném nástupu v minulém roce objevují ve stále menší míře. Povrchy jsou matné, polomatné i lapované, kdy je povrch částečně přeleštěný a dochází  k efektnímu střídání lesku a matu, ale nejobvyklejší je vysoký lesk. V barevnosti, povrchu i tvarování je vidět inspiraci a propojení s nábytkovou tvorbou.“ Na veletrhu obecně dominovaly nové technologie a vliv ekologického myšlení, zdůrazňovala se kvalita zpracování.

 

Co spadá mezi nejzásadnější novinky, pokud jde o obklady a dlažby? Oblíbeným se stal povrch ve vysokém lesku i pololesku, především v kombinaci bílé a černé, která letos jasně vítězí. V barvách převládá modrá, sytě červená, oranžová, fialová a pistáciová v kombinaci s hnědoU. Vysoký lesk je nově i na dekoraci dřeva, které se spolu s bambusem a rohožemi těší stále velké oblibě. Vedle běžně nabízeného matného povrchu se více objevuje provedení v lapatu, v hrubém řezu a patině. Dlažby jsou k nerozeznání od parket, plovoucích či masivních prkenných podlah, a lze je proto použít v již zmíněných ložnicích, obývacích prostorách i dětských pokojích. Zákazník získá příjemný a velmi odolný povrch, který se dobře kombinuje s ostatními materiály v interiéru.

 

Stálost v oblibě vykazuje rovněž kámen, který se nově kontrastně kombinuje se dřevem, sklem a barvami. Návrat hlásí i klasický mramor ve vysokém lesku. V kamenném provedení lze nalézt i mozaiky. Ty se vyrábějí také ze skla nebo keramiky. Letos sice mozaiky nepatří mezi nejtrendovější povrch, stabilně ale vykazují vysokou oblíbenost a spolu s jednoduchým základovým obkladem budou vždy efektním prvkem interiéru koupelny i kuchyně. Pokračujícím trendem, bez kterého by se koupelny neobešly, jsou ornamenty. Jednoduché květinové vzory v jemných barvách, geometrické vzory a stylizace inspirované barokní ornamentikou tvoří nejčastější obrazce. V liniích obkladů se zajisté prosadí i reliéfní povrch. Ten se vyznačuje plastičností a trojrozměrnými tvary, které přinášejí hru světel a stínů. Výrazný a zcela originální styl reprezentuje použití kovu a metalických povrchů, nebo naopak zcela naturalistický a surový povrch betonu a cementu. Tyto povrchy jsou ideálním pozadím pro náročnou sanitární keramiku a vybavení a hodí se především do industriálních a technických interiérů. Dobře si je lze představit např. v loftových bytech v kombinaci se sklem a kovem. Tradičním a oblíbeným prvkem zůstává textil v jemných zemitých tónech. Jako kontrastní doplněk se stále více využívá dekor a listely ze skla s potiskem.

 

Nové trendy neminuly ani oblast sanitární keramiky. V ní je kladen důraz na pevnou linii a jednoduchost. Vedle klasického materiálu se stále více, zejména u umyvadel, uplatňuje litý mramor. Jde o materiál, jenž designérům umožňuje kontrastní tvarové řešení v podobě hranatých tvarů v kombinaci s hladkými, oblými liniemi vnitřních ploch. Klasická bílá barva je často doplněná protikladem černé. Stejně jako v obkladech, ani v keramice se návrháři nebojí i hodně tmavých až temných řešení. U van a sprchových koutů dominuje čistota tvarů, jednoduchost bez nadbytečného členění, důraz na detail a kvalitu provedení. Objevuje se řada rozměrných koutů a van volně stojících v prostoru.

 

„U koupelnového nábytku pozorujeme nárůst velikosti skříněk i úložných prostor, což souvisí se stále se zvětšujícím prostorem, který nově budovaným koupelnám věnujeme, a také s potřebou mít vše po ruce,“ vysvětluje Karel Novotný. Poměrně velké umyvadlové skříňky jsou doplněny množstvím dalších dílů, jež umožňují řadu kombinací. Výrobci používají světlé i tmavé dřevo v matu, které se nebojí kombinovat s vysoce lesklým bílým i černým povrchem. Pastelové barvy - pistáciová, žlutá, modrá a růžová - se dále objevují, ale již v menším množství než v minulých letech.

 

V nabídce vodovodních baterií je široká škála řešení od přísně hranatých přes měkké kapkovité tvary až po téměř abstraktní plastiky. Výrobci nabízejí dotykové ovládání a zabudované osvětlení, které je zvláště u sprchových koncovek a hlavových sprch velmi atraktivní. Dominují hydromasážní systémy, což plně odpovídá hlavnímu stylu wellness.

 

„Spektrum nabídky je v oblasti koupelen opravdu široké. Patrným trendem je respektování individuality zákazníka, o což se v  Siko Koupelny snažíme především. Dalším je nepochybně celkové zklidnění, zjednodušení a důraz na harmonii a prolnutí prostoru. Mnoho prvků již v našich koupelnách nabízíme, dalšími jsme se inspirovali a zajímavé nápady zařadíme do naší nové jarní kolekce,“ podotýká k nejnovějším koupelnovým trendům Karel Novotný.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna