Průměrné úrokové sazby hypoték klesly v dubnu na více než dvouletá minima

TNBiz, 19.5.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dubnové průměrné sazby hypotečních úvěrů v ČR klesly na 5,29 % a těsně se přiblížily k sazbám z listopadu 2007; meziroční pokles činí 0,25 procentního bodu. Vyplývá to z Fincentrum Hypoindexu zveřejněného ve středu.

Nejvyšší průměrné sazby zůstávají na jednoletých fixacích hypotečního úvěru, kdy dosahují největšího rozpětí mezi bankami. Podle Josefa Rajdla, vedoucího analytika společnosti Fincentrum je variační rozpětí jednoletých sazeb 1,83 procenta. Naopak u pětiletých fixací došlo k dalšímu poklesu variačního rozpětí sazeb bank na hodnotu 0,53 procenta.

Současně se snižováním úrokových sazeb klesá počet i objem hypotečních úvěrů. Banky v dubnu poskytly 3828 úvěrů v objemu 6,4 miliardy korun, což je pokles o téměř deset procent oproti březnu. Meziročně poklesl počet poskytnutých hypoték o 13,8 procenta a jejich objem o 15,3 procenta.

Banky nabízejí svým klientům různé slevy, prostřednictvím kterých lze ušetřit. Nejčastěji se jedná o schválení hypotéky bez poplatku a snížení úrokové sazby hypotéky.

Dana Rybáková, Josef Janda, janda@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality