Jak si vybrat sekačku? Motor je základ, pozor je však třeba dát i na další parametry.

Co dělat v situaci, kdy vše na zahradě roste a stará sekačka už nepodává dostatečné výkony? Především je potřeba si dobře rozmyslet, jakým strojem ji nahradit. Jedná se totiž o poměrně velkou a dlouhodobou investici, navíc na trhu existuje nespočet různých modelů, ve kterých se laik těžko orientuje. Na co se tedy zaměřit při výběru sekačky?

 

Důležité parametry je možné shrnout do několika bodů. Než se tedy začnete porozhlížet na trhu, nejprve byste měli vědět:

- zda je pro vás vhodnější benzínový, či elektrický typ sekačky

- velikost plochy, kterou budete sekat, a její charakter

- jak často budete trávník sekat

 

„Výhodou benzínových sekaček je jejich vyšší výkon a zpravidla i širší záběr ve srovnání se sekačkami elektrickými. Navíc jsou nezávislé na přístupu ke zdroji elektrické energie,“ vysvětluje Radovan Bureš, zástupce americké značky motorů do sekaček Briggs & Stratton. Benzínové sekačky jsou tak vhodné pro větší plochy. „O benzínové sekačce určitě uvažujte, pokud s ní budete sekat plochu kolem 400 m2 či větší,“ dodává Radovan Bureš.

 

Orientační vztah velikosti sekané plochy a záběru sekačky:

záběr 32 cm do 200 m2 plochy,

záběr 40 cm do 350 m2 plochy,

záběr 40-45 cm do 500 m2 plochy,

záběr 45-53 cm do 1000 m2 plochy,

záběr 53 cm a více nad 1000 m2 plochy.

 

Srdcem každé sekačky je motor, je proto důležité nepodcenit jeho parametry. „Zákazníci se často o typ motoru v sekačce nezajímají, protože se jedná o skoro neviditelnou komponentu,“ říká Radovan Bureš z Briggs & Stratton. Přitom čím větší je potřeba záběr sekání (velikost nože), tím je důležitější zakoupit silný a kvalitní motor (stejná úměra platí u frekvence sekání). „Nesprávně vybraná sekačka s poddimenzovaným motorem má výrazně nižší životnost a dlouho nevydrží. Navíc je motor nejdražší součástí sekačky – už proto se mu vyplatí věnovat pozornost,“ vysvětluje Radovan Bureš.

 

Správně vybraný a kvalitní spalovací (benzínový) motor je považován za klíčový komponent stroje. Proč? Motor totiž ovlivňuje:

- zda lze sekačku používat vždy, když je třeba sekat trávu (motor musí jít snadno a vždy nastartovat);

- kvalitu sekání a celkový výkon sekačky (motor přímo pohání nůž, event. kola sekačky);

- životní prostředí (nižší emise, hluk); motory Briggs & Stratton splňují všechny platné evropské emisní normy a nařízení;

- komfort obsluhy a ovládání stroje (např. nižší vibrace motoru > nižší vibrace sekačky);

- náklady na provoz a údržbu stroje (minimální údržba motoru, nižší náklady na provoz; spotřeba paliva).

Pokud váš trávník leží v kopcovitém terénu nebo je těžký a hustý, je vhodné volit motor s vyšším kroutícím momentem.

 

Kolik chcete do nákupu sekačky investovat

V tomto bodě je rada jednoduchá. Investujte tolik, abyste koupili dostatečně kvalitní sekačku. Není tedy třeba kupovat zbytečně výkonný a funkcemi nadupaný stroj, pokud budete párkrát za rok sekat zahrádku o pár desítkách metrů čtverečních. Na druhou stranu se nesnažte ani za každou cenu ušetřit – sekačka se vám odmění (při správné péči) dlouhými lety bezproblémového chodu.

 

Kdo bude většinou sekačku obsluhovat

Nezdá se to jako důležitý faktor, ale mezi sekačkami jsou velké rozdíly v hmotnosti, snadnosti ovládání apod. „Pokud předpokládáte, že sekačku bude často obsluhovat i drobný člen rodiny, vyplatí se na to při výběru pamatovat. S těžko ovladatelnou sekačkou se může stát, že sekání zůstane na nejsilnějším z rodiny,“ upozorňuje Radovan Bureš. Na trhu jsou také sekačky s funkcí snadného startování, kdy je stroj uveden do chodu pouhým stisknutím tlačítka – to ocení každý, kdo má zkušenosti s pracným startováním sekačky.

Máte již představu, pro jakou sekačku se rozhodnete? „V tom případě ještě ověřte, jak kvalitní a širokou servisní sítí disponuje její výrobce, zajímejte se o záruční a pozáruční servis a dostupnost originálních náhradních dílů. Zkontrolujte si také úplnost dokumentace, kterou k sekačce obdržíte – návody, záruční list apod.,“ uzavírá Radovan Bureš z Briggs & Stratton.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada