Důvěra amerických stavitelů domů v červnu prudce klesla

Důvěra mezi americkými staviteli domů se v červnu prudce ochladila, v reakci na ukončení státní podpory pro nové zájemce o bydlení.  Klíčovým faktorem je nadále stabilizace amerického trhu práce, příznivé ceny jednogeneračních domů a nejnižší úrokové sazby úvěrů na bydlení v historii. Výhled zhoršuje vysoký počet vyvlastnění, neochota bank půjčovat, nedostatek zdrojů při financování projektů a rostoucí ceny některých stavebních materiálů.

Květnová zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů NAHB a Wells Fargo uvedla, že realitní tržní index v červnu ztratil 5 bodů a klesl na hladinu 17 bodů, naposledy dosaženou v únoru. V květnu vzrostl o 3 body na 22 bodů a dosáhl na nejvyšší hodnotu od srpna 2007. Ve stejném období vloni ukazatel dosahoval 15 bodů, na historické minimum 8 bodů klesl v lednu 2009. Hladina 50 odděluje expanzi od poklesu, statistika se začala měřit v lednu 1985. V době svého vrcholu, v roce 2005 HMI osciloval okolo hranice 70 bodů.

Indikátor současné tržní situace se propadl o 5 bodů na 17 bodů. Ukazatel očekávaných prodejů ztratil 4 body na 23 bodů, indikátor zájmu zákazníků 2 body na 14 bodů. Negativní výhled mají stavitelé na západu a středozápadu USA.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality